fb
БългарияНовини

Обявяват най-добрата детска книга за 2014 на официална церемония

3 мин.
biserche valshebno 2014

На официална церемония на 14 май, сряда, от 18:00 ч в големия салон на БАН (ул. „15 ноември“ 1) ще бъдат обявени най-добрите детски книги за 2014 година, издадени в България и избрани от самите деца в гласуване за националната награда Бисерче вълшебно.

По време на награждаването ще бъдат връчени две бронзови статуетки “Бисерче вълшебно” на издателите на книгите-победители в двете възрастови категории на наградата – “Млади читатели” (6 до 10 години) и “Запалени читатели” (11-15 години), а за подгласниците на второ и трето място са предвидени грамоти.

Церемонията е с покани за гостите и е отворена за медии.

Проектът “Бисерче вълшебно”, който се провежда за втора поредна година, е организиран от фондация “Детски книги” и едноименния сайт, а основната му цел е да насърчи четенето сред децата и да провокира интерес към съвременната художествена детско-юношеска литература. Патрон на тазгодишното издание е президентът на Република България Росен Плевнелиев.

„Второто издание на наградата „Бисерче вълшебно“ завърши и с него направихме още една крачка напред към основната цел, която сме си поставили: да срещнем децата с книгите и да ги направим истински читатели. Вярвам, че това е верният път и само с общите усилия на семейството, училището, библиотеките, институциите, медиите и бизнеса сме в състояние да спечелим децата за каузата на четенето, превръщайки ги в грамотни млади хора“, споделя Валентина Стоева, председател на фондация “Детски книги”.

Със своя вот тази година се включиха общо 1853 деца, което е с над 500 повече от гласувалите в първите награди “Бисерче вълшебно” през 2013 година. Всички те избираха на сайта www.biserche.com между 81 заглавия, художествена литература на български език, издадена през 2013 г. и неприсъстваща в задължителните учебни списъци. Най-много са гласувалите деца от София, следвани от Силистра, Плевен, Варна, Ловеч и Русе. Гласове на деца за първи път има и от чужбина – Полша и САЩ. Като тенденция се забелязва по-засилено българско участие от предходната година, което е знак, че читателите започват да търсят все повече съвременни български детски книги.

Отново в сряда, 14 май, в рамките на инициативата „Нощ на литературата“ всички желаещи да се запознаят с книгите-победители ще имат възможност да чуят откъси от тях между 18:00 и 21:30 ч в двора на международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“ на ул. „Васил Априлов“ № 3. Четец на събитието ще бъде чаровната актрисата Здрава Каменова.

Наградата „Бисерче вълшебно“ 2014 се провежда под патронажа на президента на Република България Росен Плевневиев. Партньори на инициативата са сайтът “Аз чета”, Асоциация „Българска книга“, Българска библиотечно-информационна асоциация, Столична библиотека, Асоциация „Родители“, Национална мрежа на децата, “Заедно в час”, Чешки културен институт, Регионална библиотека “Партений Павлович” Силистра, библиотека “Родина” Стара Загора, Регионална библиотека “Захарий Княжески” Стара Загора и Регионална библиотека “Любен Каравелов” Русе. Наградният фонд за децата е предоставен от магазин за компютри Powercomp и телевизия Da Vinci Learning. Медийни партньори на наградата са Детски Дневник, Az-Deteto.bg и TeenProblem.net.

[ + ]