fb
БългарияНовини

Връчват наградата „Йордан Йовков“ на Георги Мишев в събота

1 мин.

Тържествената церемония за връчване на националната литературна награда „Йордан Йовков“ ще се състои на 21 ноември, съобщава Топ Новини. По решение на Общинския съвет в Добрич, неин носител тази година е писателят и сценарист Георги Мишев.

Събитието в събота е с начален час 10,30 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“ в Добрич, а половин час по-рано ще бъдат положени цветя пред дом-паметника на Йовков в града. Двете прояви са част от Йовковите литературни празници, посветени на 135 години от рождението на Певеца на Добруджа.

На тържествената церемония слово ще изнесе проф. дфн Михаил Неделчев, а откъси от разкази на Йордан Йовков ще прозвучат в изпълнение на Мариус Донкин. Отличие за принос в научното изследване и популяризиране на Йовковото литературно наследство ще получи д-р Кремена Митева – главен уредник на къща-музей с дом-паметник „Йордан Йовков“ и изследовател на творчеството на Певеца на Добруджа.

Националната литературна награда „Йордан Йовков“ е учредена през 1970 година и тази есен ще бъде връчена за десети път. Сред досегашните носители на наградата са Дико Фучеджиев, Емилиян Станев, Илия Волен, Петър Славински, Ивайло Петров, Николай Хайтов, Марко Семов, Антон Дончев.