fb
Ревюта

Вслушай се в луната, чуй историята на „Лузитания“

1 мин.

Ако има нещо, заради което ценя Майкъл Морпурго особено много, то е способостта му да открива важни теми и да ги вплита в историите си за деца. Такива са въпросите за изтребването на болни от шап животни в „Дневникът на Беки“ или за строежа на атомна централа в „Завръщане у дома“. Най-ценни обаче си остават книгите му, посветени на войната. Те са значими не само заради майсторски разказаните сюжети, но и заради възпитателната си цел: напомнят да не забравяме ужаса, за да не го повтаряме никога.

„Вслушай се в луната!“ (изд. „Фют“) представя историята на Луси Лост – малко момиче, открито на безлюден остров в архипелага Сили. Луси не може да говори, спомените й са болезнено неясни. Романът проследява както физическото й оздравяване, така и възстановяването на паметта, чрез което се разкрива ужасяващата картина на Първата световна война.

Развръзката е щастлива за момичето и нейното ново семейство, но между началото и края Морпурго успява да ни трогне, ядоса и разплаче, внушавайки ни основното послание: мирът зависи от нас, човеците. Книгата следва няколко сюжетни линии, които накрая се сплитат здраво и предлагат на читателя съвършен финал. Погледната през очите на разказвача, на малката Луси и на доктор Кроу, историята показва истинските последствия от войната върху живота на обикновените хора, обитаващи малкия остров.

Цялото ревю можете да прочетете в сайта „Детски книги“.