fb
Ревюта

„Явора“ – топла приказка за децата и техния свят

1 мин.

Преди време у дома се появи книжката Maple на Лори Никълс. Чудесното издание на английски се хареса не само на мен, но и на сина ми, който обикновено отхвърля категорично четива на чужд език. Двамата препрочитахме историята за малкото момиченце ден след ден, наслаждавахме се на илюстрациите и се разтапяхме от топлината, с която е изпълнена приказката. Никога не би ми хрумнало, че тази книга може да излезе на български, защото имената на героите – Мейпъл и Уилоу („клен“ и „върба“ в буквален превод), са дълбоко свързани с илюстрациите – отличителна черта на картинните книги.

Радостина Николова, писателка и собственичка на издателство „Мармот“, умее да прави книжни магии. Тя не само вдъхновява децата да четат, но и успява да осъществи идеите си. Влюбена в Maple, издателката и преводачка прави проучване и установява, че кленът всъщност е явор. Така всичко си идва по местата.

Типична картинна книга, „Явора“ съдържа малко текст, но много смисъл. Той е скрит в илюстрациите, които се „отключват“ чрез текста, а после ни повеждат отвъд историята на момиченцето и неговото дърво. Заглавието е с твърди корици и симпатичен квадратен формат, хартията е плътна и приятна на допир (това също има значение за развитието на читателския интерес :)), а избраният шрифт е много подходящ – чудесно издание, което в някои отношения надминава оригинала.

Цялото ревю можете да прочетете в сайта „Детски книги“.

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!

[ + ]