fb
БългарияНовини

„Приключенията на мотовете“ с близо 50 000 продадени копия в Китай

2 мин.

Продажбите в Китай на българската детска поредица „Приключенията на мотовете“ от Радостина Николова надхвърлиха двойно изначално планирания тираж от 25 000 бройки, обявиха от издателство „Мармот“ на официалния си сайт. Първият отчет на издателска къща „Аврора“ (Chenguang Publishing House) разкрива, че само за втората половина на 2018 г. в азиатската страна са продадени 49 000 от общо 55 000 напечатани копия.

От първата част са закупени 27 000 екземпляра (от тираж 30 000), от втората „Мукс отвръща на удара“ – 18 000 (от тираж 20 000), а от третата „Спасяването на хълцащата принцеса“ – 4 000 (от тираж 5 000).

Малко след излизането на поредицата на хартия китайското издателство пожелава да придобие и правата за разпространение ѝ в електронна и аудиоверсия. Книгите за мотовете са първият проект на „Аврора“ за стимулиране на интереса посредством дигитални формати, като отчетите от този опит все още се очакват. Междувременно изданията вече са част от кампания за насърчаване на детското четене в страната.

Припомняме, че новината за закупуването на поредицата в Китай стана ясна в края на 2017 г. От издателство „Аврора“ обосноваха интереса си към превеждането ѝ така:

Когато видяхме за пръв път историите за мотовете, бяхме привлечени от сладкия им външен вид – миловидни, излъчващи топлина и леко глуповати. Точно типът герои, които пазарът на детски книги в Китай в момента предпочита. След като се запознахме и със съдържанието, видяхме, че историята е интересна и слънчева и говори за много от проблемите, които срещат съвременните деца.

Първата книга от серията се появи у нас през 2013 г. и донесе на Радостина Николова награда „Бисерче вълшебно“. Към момента от поредицата са излезли три романа и две книги с приказки от света на мотовете.

От „Мармот“ споделят, че понастоящем текат преговори с „Аврора“ за втори тираж, и обещават скоро да зарадват читателите с добри новини.

Снимки: Издателство „Мармот“