fb
Новини

Йорданка Белева и Николай Терзийски с ателиета за творческо писане

2 мин.

Български автори ще споделят опит и ще насочват бъдещи таланти към различни теми в нетрадицонен курс по творческо писане. Организиран е от новото място за събития в столицата – Salted Café Sofia. Всяко от ателиета е с продължителност от час и половина, като е планирано и време за упражнение по темата, въпроси и разисквания.

Първата среща е на 30 май, когато Йорданка Белева ще говори за изразните средства, като сравнява журналистическия си опит и нуждите на художествения текст. Ателието ѝ ще завърши с кратко представяне на новата ѝ книга „Таралежите излизат през нощта“.

На 6 юни гостът ще е Николай Терзийски. Неговата тема е избора на гледна точка при разказването – първо лице, трето лице или всезнаещ разказвач. Интересното е, че в трите му романа гледната точка е различна. По време на срещата ще бъде представен и новият му роман „Звезди под клепачите“.

„До този формат с различни говорители достигнахме след едно пилотно събитие през април. Тогава се събра група от пишещи хора, мотивирани, но със свои страхове и въпроси. Бяха много активни, разискващи. Мислим, че една поредица с този по-свободен формат ще посрещне нуждите на много пишещи или искащи да пишат хора“, обясни Петя Накова, съорганизатор.

Всяко ателие може да се посети с отделен билет.

„Няма да сте притиснати от необходимостта да завършите с някакво конкретно произведение. Дори не става дума за завършване. Можете да посещавате всяка тема или пък не. Можете да задавате въпроси или да се спотайвате. Можете… ами свободата е на почит!“, допълниха инициаторите. Местата в групите са ограничени, затова от Salted Café Sofia препоръчват участниците да си закупят предварително билет. Цената е 15 лв., като включва и питие. Книгите, които писателите представят, ще се продават в отстъпка, казаха още организаторите.

Salted Café Sofia работи като кафене до началото на пандемията. През тази пролет отвори като място за събития и вече се провеждат: за личностно развитие, готварски срещи, български за чужденци и разговорен английски за българи. Най-посещаваните събития обаче са уроците по български за украински деца, които са придружени с артателие, песнички и други улеснения, с които ученето да е забавно.

Присъединете се към Facebook събитията тук (за ателието на Йорданка Белева) и тук (за ателието на Николай Терзийски).

[ + ]