fb
НовиниПо света

Ю Несбьо потвърди участие във Франкфурт тази есен

4 мин.

По традиция Франкфуртския панаир на книгата кани някоя страна да бъде почетен гост на форума, която представя своята литература и култура на панаира и в различни локации в Германия. По този начин всяка година най-големият книжен панаир се отличава с различна визия. Тазгодишният гост на панаира (16-20 октомври) е Норвегия, а организаторите вече обявиха най-интересните елементи от предстоящата програма, включваща над 70 събития, научаваме от Publishing Perspectives.

Норвежкият щанд ще бъде разположен на 2300 кв. м. площ, а мотото му ще бъде “Мечтата, която носим” (The Dream We Carry) – вдъхновено от поема на Олав Х. Хауге. Водещи на церемонията по откриването ще са Карл Уве Кнаусгор – сред писателите, начело на класациите за съвременна литература в Норвегия, и автор на “Моята лична борба” (изд. “Дамян Яков”), заедно с Ерика Фатланд – популярна журналистка и писателка.

Германската корица на Knife

Франкфурт ще посрещне 75 норвежки писатели по време на панаира, най-известният сред които безспорно е звездата на скандинавския трилър – Ю Несбьо. Авторът на поредицата за Хари Хуле (чийто тираж варира значително – между 20 и 40 милиона копия, твърдят от Publishing Perspectives) ще има специално събитие на 17 октомври, билетите за което са на цена от 24,50 евро. Той ще представи най-новата си книга Knife – 12-а част от детективската поредица. Романът се очаква да се появи в САЩ на 9 юли, а в Германия – на 27 август. В трейлъра към книгата Несбьо казва:

Не мисля, че задачата ми като писател е да бъда мил към моите читатели или да удовлетворявам своите желания. В историята има известна доза сериозност, тъй като поредицата за Хари Хуле е трагедия. Затова има определени неща, които са неизбежни и аз просто трябва  да го приема, да следвам вътрешна логика за образа на Хари. Просто трябва да я приема.

 

Сред посетителите на Франкфуртския панаир на книгата ще бъде и норвежката принцеса Мете-Марит. По традиция тя пътува всяка година из страната си с т.нар. “литературен влак”, с който обикаля библиотеките на Норвегия. Тази година въпросното превозно средство ще напусне скандинавската държава за първи път, за да отведе принцесата във Франкфурт. Инициативата се осъществява съвместно с NORLA, външното министерство на Норвегия и Deutsche Bahn AG, националният железопътен превозвач на Германия. Маршрутът на Мете-Марит минава през Дюселдорф, Берлин и Колон, където към нея ще се присъединят ученици и автори и заедно ще продължат към Франкфурт. Ето как принцесата коментира предстоящите събития:

Чувствам се горда и благодарна за уникалната възможност норвежката литература да бъде поставена на фокус. Очаквам с нетърпение да пътувам из страната с някои от нашите най-добри автори и да опозная германските читатели. Разбира се, вълнувам се и, че ще представям Норвегия на най-важното световно събитие за литература и свобода на словото. Франкфуртският панаир е единствена по рода си възможност да разпространи норвежката литература сред читателите в световен мащаб.

 

Директорът на Франкфуртския панаир Юрген Боос изрази своето вълнение от домакинстването на Норвегия на тазгодишното издание на литературния форум. Той сподели, че в личен план няма търпение да се срещне с авторите Томас Еспедал, Мая Лунде, Лин Улман и Карл Уве Кнаусгор, както и да направи много нови литературни и културни открития тази година. Той допълни:

Можем да научим много от почетния ни гост. Не само авторите и преводите във всички жанрове са стабилно подкрепени в Норвегия, а и на четенето се обръща значително внимание. Това е предпоставка за всяка форма на демократично взаимодействие. Наблюдаваме това не на последно място в библиотеките, които се радват на привилегирована позиция в страната.

Снимка на публикацията: Торе Меек