fb
БългарияНовини

Юлия Спиридонова-Юлка и Любен Зидаров номинирани за Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“ за 2017 г.

2 мин.

Детската писателка Юлия Спиридонова-Юлка и неуморимият илюстратор Любен Зидаров са двете български номинации за Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“ за 2017 г. Списъкът с номинирани за престижната награда за детска литература с награден фонд от над 500 хил. евро бе обявен в четвъртък вечер на Панаира на книгата във Франкфурт.

Мемориална награда „Астрид Линдгрен“ ALMAТова са първите две номинации за страната ни за наградата, която се връчва от шведското правителство от 2002 г. насам. Общо 226 претенденти от 60 държави ще се борят за гласовете на журито, като 63 от тях са финалисти за пръв път. От тази година фондация “Детски книги” е една от 100-те номиниращи организации от цял свят, които предлагат претендентите за отличието.

„Щастлива съм, че и двете ни предложения са одобрени. Сега остава само да стискаме палци някое от тях да спечели наградата през следващата година”, казва Валентина Стоева, основател и председател на съвета на фондация “Детски книги”.

Името на носителя на приза ще стане ясно на 4 април 2017 г., като събитието в Националната библиотека в Стокхолм ще съвпадне с провеждането на Панаира на книгата в Болоня. Досега носители на Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“ са общо 16 души, като неин лауреат през 2016 г. е американската авторка на тийнейджърски романи Мег Рософ.

„Номиниращите организации са нашите очи и уши. Журито е шведско, но наградата е международна и сме изключително впечатлени от ентусиазма и познанията на тези екипи“, каза председателката на журито на наградата Буел Вестин при обявяването на номинациите.

Пълния списък с номинирани в PDF можете да видите на този линк.