fb
СпециалниЧети повече

Кръгла маса „Четенето – път към по-висока грамотност“ даде старт на „Забавното лятно четене“ 2014

4 мин.
Откриване на кръглата маса от кмета на София Йорданка Фандъкова

С кръгла маса на тема „Четенето – път към по-висока грамотност“ стартира тазгодишната кампания за насърчаване на четенето сред децата „Забавното лятно четене“, инициирана от медийна група Investor и организирана от сайта Az-deteto.bg. В събитието, което се проведе на 13 май в Американския център на Столична библиотека, взеха участие всички институции и организации, ключови за процеса: експерти от Министерство на образованието и науката. Българската академия на науките, Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование към МОН. Заедно с тях представители на библиотеки, читалища и неправителствени организации, писатели, учители и родители заедно дискутираха как по-бързо обществото ни да навакса пропуснатото през последните 20 години, да събуди интереса на българските деца към четенето и те да заемат достойно място в международните класации за четивна грамотност.

Форумът бе открит от кмета на София, г-жа Йорданка Фандъкова, която подкрепя кампанията от самото й начало. Акцентът на кръглата маса падна върху няколко основни проблема – личният пример и фокуса върху четенето в семейството; училищните практики и обучението на самите учители; политиката на държавата и отношението на обществото към четенето като цяло.

За повишаване на детската грамотност е необходима устойчива държавна политика поне за две поколения напред“, сподели проф. Светла Коева – директор на Института по български език към БАН.

В допълнение към това Камелия Колева, началник отдел „Достъп до образование“ към МОН, сподели, че в момента се изготвя дългосрочна национална стратегия за повишаване грамотността на учениците, която следва да бъде готова до края на годината. В стратегията са залегнали всички възрастови групи, дори възрастните, които не са могли да се образоват навреме.

По темата се включи и Станимир Цветков, експерт по български език и литература към ЦКОКУО, според когото красноречив е фактът, че при направената оценка сред българските ученици, масово децата се справят безпроблемно на първо когнитивно равнище (търсене и намиране на информация), но с второ и трето (обобщаване и тълкуване, осмисляне и усвояване) те изпитват затруднения. Това води и до изводите, че проблемите с четивната грамотност са основно в четенето с разбиране.

Тази теза бе подкрепена от всички участници в дискусията и бяха приведени конкретни примери.

Проф. Коева добави като важен акспект към зададената проблематика обучението на самите учители с цел налагането на нови форми на обучение спрямо нуждите на съвремието с оглед развитието на технологиите и неограничените възможности, които предоставят те.

Пламена Златкова – член на УС на ББИА, Преслава Георгиева – учител по БЕЛ на „Заедно в час“ и Ева Борисова от Асоциация „Родители“ акцентираха в своите изказвания върху семейството и родителите като ключов фактор за развитието на четивната грамотност у децата още от най-ранна детска възраст. Те наблегнаха върху емоционалната интелигентност и любовта към книгата, която се изгражда у детето посредством личното преживяване на прочетеното. Вера Рангелова – директор Ранно детско развитие в UNICEF добави в дискусията и темата за социалното неравенство, което по думите й е причина за голямата разлика в нивата на грамотност при българските деца и за общото ниско ниво на четивна грамотност.

Изводът от проведената кръглата маса е, че инициативи за стимулиране на четенето при децата има немалко, но заинтересованите страни не комуникират пълноценно помежду си и трябва усилията им да се обединят, за да има устойчив резултат.

Кампанията „Забавното лятно четене“ се осъществява с любезното съдействие на ЧЕЗ – България, в партньорство със Столична библиотека, Българска библиотечно-информационна асоциация, Заедно в час и с подкрепата на UNICEF. Медийни партньори на събитието са Bulgaria ON AIR, БНР, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Teenproblem.bg, Az-cheta.com, Detskiknigi.com, Национална мрежа за децата, www.namama.bg и KIDS Programata.

По-долу може да разгледате галерия със снимки от събитието:

[ + ]