fb
@-книгиЕ-книги

Забавят още решаването на проблема с ДДС върху електронните книги в ЕС

1 мин.

Ще има допълнително забавяне в решението относно планираната мярка за намалението на данъчното облагане върху електронните книги, пише The Bookseller. Това се случва след като членовете на Европейския съвет по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) не достигнаха до съгласие по подадените предложения.

Според сегашните европейски правила, електронните книги трябва да бъдат облагани със стандартната ДДС ставка на всяка страна-членка, докато техните печатни еквиваленти могат да се ползват с намалени или нулеви ставки. Във Великобритания например печатните издания и електронните книги са респективно облагани с 0% и 20% ДДС.

Европейският парламент гласува по-рано този месец за възможност отделните държави-членки на ЕС да редуцират процента за ДДС върху електронните книги, за да съответства на този на печатните издания. На последната среща на европейските финансови министри обаче представителят на Чехия изрази опасения за потенциални ДДС измами и поиска по-обстоен и широк преглед на режима за ДДС за цифрови услуги.

Ричард Аскуит, вицепрезидент на компанията за данъчни услуги Avalarа, споделя пред The Bookseller, че забавянето на решението може да доведе до „подкопаване в доверието на ЕС към адаптирането към цифровата икономика“.

В началото на март Съдът на Европейския съюз се обяви против прилагането на по-ниски ставки по ДДС за електронни книги и други издания в електронна форма.

[ + ]