fb
БлоговеБългарияМненияНовини

Захари Карабашлиев: Господин Кошлуков, това е натиск

2 мин.

Писателят и главен редактор на издателство „Сиела“ Захари Карабашлиев публикува в профила си във Facebook отговор на отправена към него нападка от страна на Емил Кошлуков в интервю за в. „24 часа“. Атаката от страна на директора на БНТ идва след отвореното писмо на група журналисти и творци (включително Карабашлиев), които призовават за оставката му. Екипът на „Аз чета“ подкрепя както исканията в писмото, така и позицията на Карабашлиев и ще продължава да отразява всеки опит от страна на властта за ограничаване на свободата на словото. Можете да намерите текста на публикацията на Захари Карабашлиев по-долу, публикуван с неговото разрешение и без редакция.

„Днес Емил Кошлуков е дал дълго интервю пред „24 часа“ по повод открито писмо, което подписах за неговата оставка. В него, освен всичко останало казва: „Виждаме и Захари Карабашлиев, който се е подписал, а това е един от най-честите гости в телевизията. Имаме много оплаквания от другите издателства, че „Сиела“ е представена несъразмерно при нас.”

Очевидно за Кошлуков не е ясна разликата между писателя Захари Карабашлиев (защото съм се подписал като такъв, а не като главен редактор на „Сиела“) и издателството, което ръководя. Мога да му я поясня. Като автор аз съм сам пред съвестта си и белия лист.

Като главен редактор отговарям за работата на немалко хора, свързани с издателство, което публикува над 200 книги годишно. Броят книги, които издаваме, е несъразмерен с този на другите издателства. Издаваме много качествени, интересни и полезни за четене книги, затова и тези КНИГИ предлагат важни теми, осигуряват съдържание за предаванията за култура.

Всъщност Кошлуков знае много добре това. Тогава? Какво иска да каже? Аз го разчитам като най-обикновено предупреждение: „Внимавай, не си отваряй устата, защото ще пострадат тези около теб, ще пострада издателството.“

Това, господин Кошлуков е натиск. И щом вие си позволявате открито да го упражнявате върху мен и повереното ми издателство, представям си какво се случва в поверената ви Национална телевизия.“

Снимка: Елена Дикова, Мениджър Нюз