fb
БиблиотекитеБългарияНовини

Захари Карабашлиев и Радостина Николова – най-четени писатели на Столична библиотека за 2019 г.

2 мин.

Захари Карабашлиев печели първо място в категория “Писател на годината” на Столична библиотека за литература за възрастни с романите „Жажда“, „Хавра“ и „18% сиво“, съобщават от библиотеката. Радостина Николова е носител на приза за детска литература с поредицата “Приключенията на мотовете”. Наградата се определя според броя заемания от читателите на произведенията на съответния автор.

В челната десетка на най-заемани автори за възрастни след Карабашлиев са утвърдени имена като Георги Господинов, Владимир Зарев, Стефан Цанев, Цочо Бояджиев, Калин Терзийски, Милен Русков, Алек Попов, Теодора Димова, Недялко Йорданов и Елена Алексиева. Компания на Радостина Николова сред най-заеманите автори за деца правят Милен Хальов, Катя Антонова, Галина Златина, Петя Кокудева, Мая Дългъчева, Божана Апостолова, Юлия Спиридонова, Емил Конрад и Стефи Петкова.

Столична библиотека ще връчи награди и за най-активни читатели – Калина Иванова (читател на годината); Веселин Балачев (10 г., читател на детска литература) и Криси (4,5 г., най-малък читател). За успешно партньорство са отличени Софийска гимназия по строителство, архитектура и геодезия, А1 и Природен парк „Витоша“. Константин Чипев пък стана дарител на годината.

Церемонията по връчването на наградите ще се състои на 17 декември 2019 г., вторник, от 12:00 ч. в Мраморното фоайе на Столична библиотека.

Според данни на Столична библиотека, читателската ѝ аудитория се е увеличила от 30 435 през 2014 г. до 58 600 през 2019 г. Читателите до 28 години са 30 851, а над 28 години – 27 749. За 11 месеца на 2019 г. софиянци са заели за дома 470 846 книги. През 2019 г. в Библиотеката на София беше открита VR стая в Детския център и реновирана комфортна заемна за възрастни.