fb
Книжни пътуванияСпециални

Замъкът на светлината и книгите – разходка из Националната библиотека на Латвия [галерия]

2 мин.

Рядко се случва националната библиотека да е сред най-впечатляващите сгради в една държава. Именно такъв е случаят обаче с Рига, пише Publishing Perspectives. Библиотеката в латвийската столица се извисява редом до небостъргачите по поречието на Двина и изглежда не по-малко внушителна. Така нареченият Замък на светлината символизира значимостта на книгите за националната идентичност на латвийците.

Сградата е проектирана от прочутия латвийски архитект Гунарс Биркертс, баща на американския литературен критик Свен Биркертс. Въхновението за структурата на зданието идва от една от най-обичаните детски истории в Латвия. Народната приказка „Златният кон“ е адаптирана от Райнис, псевдоним на Янис Кришянович Плиекшан – латвийски поет, драматург, преводач и общественик от XX век. В нея младо момче от село е изпратено да спаси принцеса от върха на висока стъклена планина, където девойката е била затворена преди седем години. Замъкът на светлината е метафора на изгубената мъдрост, която ще се възроди от дълбините на река Двина, когато латвийския народ върне земите си от бремето на дългогодишно чуждо владичество.

Общата стойност на сградата, отворила врати през 2014 г., е 163 млн. евро. Говорителката на библиотеката Анна Мука коментира мащабния проект:

Още по-невероятна е историята за това как книгите стигнаха до библиотеката. В един студен януарски ден през 2014 г., когато температурата беше -15 °C, пред сградата се изви двукилометрова верига от 14 000 души, които си предаваха книгите една по една. Символичният им жест събра само част от колекцията, наброяваща 6 млн. тома (2 млн. от които на език, различен от латвийския).

В центъра на библиотеката се извисява впечатляваща секция с книги, наречена Библиотека на хората. Тя съдържа издания, дарени от посетители като част от стартирала през 2014 г. програма. Това е и годината, в която Рига е обявена за европейска столица на културата.

Архитектурна илюзия, изградена от огледала и вдъхновена от Вавилонската библиотека на Хорхе Луис Борхес, съдържа пет хиляди тома и сякаш се извисява до безкрай насред осеметажното преддверие. Обширните пространства и дървената ламперия от латвийска бреза придават приглушена, релаксираща атмосфера, която символизира конкурентния дух на латвийците с намигване към огромните горски пространства на територията на страната.

Мука добавя:

Библиотеката е националната ни гордост и радост. Тя е истинско отражение на това, което сме ние.

 

Снимки: Publishing Perspectives

[ + ]