fb
НовиниПо света

Започна епично пътешествие през 18 европейски града по „Одисей“ на Джеймс Джойс

2 мин.
Започна епично пътешествие през 18 европейски града, вдъхновено от "Одисей" на Джеймс Джойс

Мултидисциплинарен фестивал, посветен на ирландския писател Джеймс Джойс (1882-1941), се провежда в 18 европейски града, предаде АФП, цитирана от БТА. Поводът е стогодишнина от излизането на романа шедьовър „Одисей“ ( на български издаден от „Хеликон“).

От Атина до Дъблин, през Будапеща, Сан Себастиан, Марсилия, с участието на актьори, режисьори, писатели, фотографи, музиканти, специалисти гастрономи – фестивалът, посветен на „Одисей“ предлага пърформанси и дебати.

Романът е публикуван в Париж през февруари 1922 г. и разказва за „пътешествието“ на ирландеца Леополд Блум с препратки към „Одисея“ на Омир. Няколкостотинте страници на романа, признат за един от най-важните в англоезичната литература, се честват с ентусиазъм в Ирландия. 

„Джойс ни интересува повече като европеец, отколкото като ирландец“, казва Лиъм Браун, един от кураторите на фестивала за „Одисей“ – една европейска одисея“. Артистичният проект струва над 1,7 млн. евро и е по програма на Европейската комисия. 

В своето въображение Джеймс Джойс непрекъснато се връща в Дъблин, за да напише романите си, но в действителност животът му е минал в другите европейски градове, сред европейски творци. Живял е в Париж, където е общувал с Валери Лербо, с поета Т. С. Елиът, живял е в Триест и Цюрих, където е погребан. 

Организаторите на фестивала нямат амбицията да честват единствено годишнината на романа, тъй като за тях „Одисей“ задава теми, актуални и днес – консерватизма, изгнанието, национализма, мястото на жените, допълва Лиъм Браун. 
               
В Марсилия ирландски и британски артисти представиха пърформанс, посветен на миграцията и изгнанието – две теми, които са много свързани в творчеството на Джойс. 

Проектът продължава в цяла Европа до юни 2024 г. Одисеята ще приключи в Ирландия, Южен Дъблин, а после в Северен Лондон, където ще се съберат жените участнички от 18-те европейски града.

Вижте още:

„Одисей” на Джеймс Джойс се превръща във виртуална реалност

Набоков скицирал карта по „Одисей“ на Джеймс Джойс

Звезда от „Игра на тронове“ влиза в ролята на Джеймс Джойс

Прочетете и ревюто за „Одисей“ на Джулия Роне тук.

Можете да ги поръчате „Одисей“ с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta22q4 при завършване на поръчката си.