fb
Ревюта

„Заразително“, за да накараме хората да говорят

2 мин.
zarazitelno

zarazitelnoКогато работата ти изисква да направиш така, че един продукт да се отличава сред море от конкуренти, а целта трябва да бъде постигната и с минимален бюджет (a.k.a. забрави за ТВ реклама), все в някакъв момент влизаш в режим как-да-накараме-хората-да-говорят. Обаче маркетингът от уста на уста работи най-добре условия на силна „вирусност“, а тук вече се изисква високо ниво на майсторство.

Джона Бъргър е преподавател в Уортън – най-старото бизнес училище в Щатите, част от Университета на Пенсилвания, и отделя голяма част от изследователските си часове в търсене на правилната формула за създаване на вирусно послание. Макар и в тази област да има постоянен поток от „как да“-статии със спорен ефект, в „Заразително“ Бъргър въвежда 6-степенна скала за постигане на вирусен ефект, базирана на анализ на няколко десетки хиляди публикации от New York Times и тяхното споделяне от читатели към техни e-mail контакти.

Стъпките на Джона Бъргър са кръстени съвсем прозаично… СТЪПКИ (STEPPS) и представляват 6 елемента, които трябва да има един продукт или послание, за да подтиква хората да говорят за него. Социална валута, тригери, „Ъ!“ (емоция), публичност, конкретна стойност и история – извървяването на тези стъпки би трябвало да ви доведе до очаквания резултат, включително и в търговско отношение.

Разбира се, всеки, който гарантира рецепта за успешен маркетинг, е нищо по-различно от… измамник, но и Бъргър не го прави. Прочитането на „Заразително“ обаче ще ви зареди с допълнителни идеи и насоки (книгата можеше спокойно да се казва и „Заредително“), примерите пък ще ви накарат да си казвате „Еврика!“ буквално през 10 минути. За да ви запаля още повече, ще ви споделя, че за старта на изследванията си Бъргър е вдъхновен от „Повратната точка“ на Малкълм Гладуел, а често цитира и „Направено да се запомни“ на Дан и Чип Хийт.

Джона Бъргър изглежда е един впечатляващ млад човек. Разгледайте внимателно сайта му, последвайте го в LinkedIn, за да го следите изкъсо, и вижте две от неговите открития в книгата.

„Ако ситуационните фактори ни правят физически превъзбудени, може неволно да споделим повече, отколкото сме възнамерявали“

„Предотвратяването на определен модел на поведение изисква да се направи публичното частно – да стане поведението на другите по-малко забележимо. Ефикасен начин е да се изтъква не какво не трябва, а какво трябва да се прави“

А после непременно прочетете и „Заразително“.

[ + ]