fb
БиблиотекитеНовини

Завръщането на читателите: 18% повече посещения отчете врачанската библиотека през 2022 г.

3 мин.

Посещенията на Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца са с 18% повече през 2022 г., отчете директорът Силвия Павлова. Общият им брой е 250 799, като 81 321 са от реални читатели в залите на библиотеката и 169 478 виртуални от потребители, които са се възползвали от електронните информационни ресурси. Раздадени са 124 325 библиотечни документа /117 523 през 2021 г./. Регистрираните нови читатели са общо 4 987.

„Завръщането на любими събития за насърчаване на четенето и нови услуги белязаха 2022 година в Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца. След двегодишно прекъсване и хибриден режим, успешно бяха реализирани едни от най-мащабните ни кампании и събития. Залите на библиотеката посрещнаха малки и големи читатели в инициативите: „Нощ на книгите за Хари Потър“, „Нощ в библиотеката“, „Есенни игри“, Четвърти литературен фестивал „Враца – книжен град“, Деветнадесета регионална краеведска конференция, Коледна работилница. Наред с тези мащабни събития, организирахме и редица изложби: „Усмивки и цветя” на Пламена Гешковска, „Глаголицата – създаване, символика и смисъл, съвместна изложба на отдел „Изкуство” и Марина Маринчева – дизайнер,, „Коледна приказка” от Феня Каранейчева и др.”, обобщи Павлова.

Организирани са общо 322 инициативи, а част от тях са представяния на автори, сред които Анета Дилова, Юлияна Антова – Мурата, Ивана Захариева, Юлияна Дончева, Алек Попов, Виктория Бешлийска, Доника Ризова, Невена Басарова, Добромир Банев, Маргарита Петкова и др.

В края на 2022 г. фондът на библиотеката наброява 271 266 библиотечни документа на стойност 640 997 лв. от всички отрасли на знанието и на различни носители на информация. Библиотеката участва в конкурсна сесия, обявена от Министерство на културата, по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”, която спечели. Новите постъпления са 2 886 на стойност 37 973  лв.

Издаден е сборникът „Трапеза и традиции – храни и напитки от Северозападна България” от поредицата „Наследство” на Регионална библиотека. Той съдържа материали от Осемнадесетата регионална краеведска конференция, организирана от РБ „Христо Ботев“ и Регионално управление на образованието – Враца. 36 разработки разкриват хранителния код на Северозапада – история, култура и традиции. Сборникът е с тираж от 250 броя и ще бъде разпространен в обществените библиотеки на територията на област Враца.

През 2023 г. продължава работата по проектите „Книжни пътеки и мобилни библиотеки от Северозападна България до Скандинавия” и „Виртуална библиотека”. Ще бъде представена и новата услуга „Запази библиобус“ чрез сайта на библиотеката.

Планирано е провеждането на пети литературен фестивал „Враца-книжен град”, Двадесета краеведска конференция „Миналото на родния край – послание към бъдещето” съвместно с РУО на МОН – Враца, продължаване и надграждане на програмите за деца и тийнейджъри. Предвижда се редизайн на отдел „Заемна за дома”, обновяване на официалния сайт на библиотеката и създаване на библиотечен магазин за аксесоари.

На представянето на отчета присъстваха представители на Общински съвет – Враца, Община Враца, и Областна администрация – Враца.