fb
БиблиотекитеНовини

Мария Лалева, „Петя на моята Петя” и още в шестата „Нощ в библиотеката“ във Враца 

2 мин.

Работилници за деца, среща с автор и българско кино са подготвили за шестото издание на „Нощ в библиотеката“ във Враца. Посетителите на Регионална библиотека „Христо Ботев” могат да се потопят във вълшебния свят на литературата на 20 април (сряда). 

Атркативното книжно събитие е част от иницативата Световна нощ на книгата и е посветено на Световния ден на книгата и авторското право

Врачанската „Нощ в библиотеката“ започва в 18 ч. с тематична изложба на кадри от минали издания. Веднага стартират и две работилници. Читателите до 10 години ще могат да си напарвят уникално писано яйце. За тийнейджърите – любители на манга и аниме герои, ще отвори работилница, в която чрез техниката на пиксел арт ще изрисуват свой книгоразделител с образа на предпочитан герой. 

В 18 ч. започва и срещата с Мария Лалева, авторката на романите „Живот в скалите” и „Пасиансът на архангелите” (изд. „Книгомания„).

Вечерта ще завърши в киносалона със спечелилия любовта на публика и критика филм „Петя на моята Петя”. Историята е вдъхновена от ярката личност на Петя Дубарова, но филмът не е биографичен. Той вълнува с темите, които поставя – за смелостта да бъдеш различен и да отстояваш идеалите си, за волята да се пребориш с несправедливостите на системата и кога матрицата успява да ни превърне в „консервни кутии без етикети“. Прожекцията е подарък за всички приятели на книгите и е с начален час 19:30. 

„Вземете със себе си любим човек и елате да се запознаем, да споделяме, да се забавляваме, да научаваме… Защото всичко се променя, когато четем!“, коментираха от библиотеката. 

От 1995 г. с решение на ЮНЕСКО 23 април се отбелязва по цял свят като Световен ден на книгата и авторското право. Световната нощ на книгата – „най-голямото масово подаряване на книги“, е инициатива, насърчаваща четенето и начин любимите ни книги да достигнат до нови читатели. Световната нощ на книгата за първи път е празнувана в Обединеното кралство и Ирландия през 2011 г. на 5 март. През 2012 г. празникът е преместен на 23 април.