fb
НовиниПо света

Завръщането на Дж. К. Роулинг към Хари Потър я направи №1 сред най-богатите автори за 2017 г.

3 мин.

Дж. К. Роулинг е отново на първо място в класацията на Forbes за най-богати писатели – почти десетилетие след последния път, когато беше начело. Създателката на поредицата за Хари Потър е спечелила $95 млн. от 1 юни 2016 до 31 май 2017, оставяйки Джеймс Патерсън на второ място с печалби от $87 млн., съобщава The Guardian.

Forbes изготвя класацията на база данни за печалби от книги (вкл. електронни и аудио), телевизионни и кино продажби, както и мнението на експерти в индустрията. Печалбите от $95 млн. на Роулинг се равнява на повече от $180 в минута от сензационните продажби на сценария на „Хари Потър и прокълнатото дете“. След излизането на продължението на поредицата миналото лято, 680 000 копия от книгата са били продадени в Обединеното Кралство само за първите три дни. Така се превърна в най-бързо продаваната книга след последната част за Хари Потър.

Роулинг увеличи приходите си допълнително, благодарение на излезлия през ноември 2016 г. филмФантастични животни и къде да ги намерим“, за който написа сценарий. Издателите на писателката от Bloomsbury пуснаха и илюстрована версия на романите за Хари Потър в чест на 20-годишния юбилей от първата публикувана от поредицата – Хари Потър и философският камък.

От списанието съобщават още, че са изненадани от ръста в продажбите на Роулинг от $76 млн. за една година и го приписват на франчайзинг успеха на магическата поредица.

„Ако Роулинг не издаде навреме следваща книга за класацията догодина, продажбите ѝ със сигурност ще спаднат значително и тя ще отстъпи първото място“, пише журналистката Хейли Кучинело в своя материал за подреждането.

Тази година Роулинг изпреварва с $8 млн. продажбите на оглавяващия подреждането на Forbes през последните три години – Джеймс Патерсън. Третото място заема създателят на Дръндьото Джеф Кини с печалби от $21 млн. Само с милион по-малко Дан Браун заема следващата позиция, увеличавайки обаче своите приходи двойно с 8-цифрения аванс, който получи за следващата си книга. Новият трилър с главен герой Робърт Лангдън Origin („Произход“) ще бъде публикуван след няколко седмици.

Общо трима британски писатели намират място в класацията иначе съставена изцяло от американски писатели. Освен Роулинг, това са Паула Хоукинс („Момичето от влака“), която заема осмото място с печалби в размер на $13 млн., а авторката на „Петдесет нюанса сиво“ Е.Л. Джеймс е девета със заработени $11.5 млн.

Джордж Р.Р. Мартин, Джон Грийн и Вероника Рот, които са били в топ 10, тази година не попадат в класацията.

Ето и целия списък с най-скъпо платените автори за 2017 според Форбс:

1. Дж. К. Роулинг (Великобритания) – $95 млн.
2. Джеймс Патерсън (САЩ) – $87 млн.
3. Джеф Кини (САЩ) – $21 млн.
4. Дан Браун (САЩ) – $20 млн.
5. Стивън Кинг (САЩ) – $15 млн.
6= Джон Гришам (САЩ) – $14 млн.
6= Нора Робъртс (САЩ) – $14 млн.
8. Паула Хоукинс (Великобритания) – $13 млн.
9. Е.Л. Джеймс (Великобритания) – $11.5 млн.
10= Даниел Стийл (САЩ) – $11 млн.
10= Рик Риърдън (САЩ) – $11 млн.