fb
Ревюта

„Завръщането на зайчетата-самоубийци“ – черен хумор до смърт

2 мин.

zavr-schaneto-na-zajchetata-samoubijciПонеделник.

През обедната почивка трябва да взема една поръчка от книжарница, която не се намира много далеч от работата ми, а са ме помолили много учтиво за услугата. Но не щеш ли ситуацията се усложнява.

След недоразумение на паркинга, досадно чакане и припряно бързане срещам недоумението на една дама на опашката в книжарницата, която се шокира от заглавието на книгата, която търся, но най-накрая в ръцете си държа комикса „Завръщането на зайчетата-самоубийци“ на Анди Райли, издаден от „Artline Studios“.

Е, няма да хапна топъл обяд, но ще почета комикс…

Противно на очакванията на незапознатите, зайчетата-самоубийци не се завръщат отнякъде. Завръща се „голямата“ идея, която авторът дава на пухкавите животни – без да пречат на никого, да сложат край на животите си и въпреки настървението, с което преследват смъртта, да останат сладки до края… и след него.

Зайчетата-самоубийци са истински аристократи – имат герб, който гласи „Valeas mundum“ („Сбогом, свят“*) и са готови на всичко, за да защитят семейната си чест.

Те са се засилили по магистралата на живота, но бързо се престрояват в лентата, която води към забвението, предрешени са като Сара Конър или ядосват Пришълеца, празнуват Коледа и Нова година с фатален завършек и т.н., и т.н… Дават цялата си изобретателност, за да се отърват от този налудничав свят. Правят го със стил, непреклонност и устрем.

Някои идеи за самоубийство са толкова сложни, че затрудняват пухкавите създания, но те винаги са готови да посрещнат предизвикателствата и да намерят изход от възникналата ситуация. Проблемите и решенията са абсурдни до крайност и сигурно заради това са толкова забавни.

Черният хумор не е за всеки, но ако сте готови да умрете от смях, този комикс ще ви хареса. А на почитателите на първата част на книжката, ще кажа, че тук ги очаква още повече смърт – без повторения.

* Големи благодарности на Рия Найденова за превода на заешкия герб от латински!

Прочетете и ревюто на Цвети за „Книжка за зайчетата-самоубийци“.