fb
БългарияНовини

Здравка Евтимова взе Вазовата награда за 2024 г.

2 мин.
Снимка: Община Сопот

Здравка Евтимова е носител на престижната награда на името на патриарха на българската литература Иван Вазов. Отличието е за цялостен принос за литературна и преводаческа дейност и бе връчен на официална церемония на площад „Иван Вазов“ в центъра на родния му град Сопот.

„За мен е чест да получа Вазовата награда. За мен е гордост, като чувам как децата на Перник, от където съм родом, а и децата в цялата страна, рецитират още като проговорят стихотворението „Аз съм българче“ на Иван Вазов. Пазете децата на България и им предавайте творчеството и богатото наследство на Патриарха на българската литература“, пожела Здравка Евтимова.

Решението за удостояването на Здравка Евтимова с Вазовата награда бе взето единодушно миналия месец от деветчленна комисия. Националната Вазова награда е учредена през 1970 година от община Сопот и Министерството на културата.

Здравка Евтимова е родена на 24 юли 1959 г. в град Перник. Завършва английска филология във Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“ (1995) и специализира художествен превод в Сейнт Луис, щата Мисури, САЩ. В България има издадени около 90 разказа в сборниците „Разкази срещу тъга“, „Разкази от сол“, „Разкази за приятели“, „Сълза за десет цента“, „Кръв от къртица“, „Добрата страна на нещата“. Автор е на романите „В студената ти сянка, лейди“, „На две крачки от мен“, „Линди“, „За теб, за мен“, „Четвъртък“, „Зелените очи на вятъра“, „Една и съща река“.

Публикува още в САЩ, Канада, Великобритания, Австралия, Германия, Франция, Индия, Русия, Полша, Чехия, Словакия, Македония и Сърбия. Превела е повече от 25 романа от английски, американски и канадски автори на български език, превежда и произведения на български писатели на английски език. Член е на Съюза на българските писатели и на Лигата на писателите на Великобритания, област Йоркшър-Хамбърсайд. 

Можете да поръчате книгите на Здравка Евтимова от Ozone.bg.

Прочети още:

Здравка Евтимова взе награда за фантастика в САЩ

Теодора Димова получи Националната Вазова награда за литература 2023