fb
НовиниПо света

Зейди Смит написа 6 есета по време на изолацията

2 мин.

Колекция от шест есета, написани от Зейди Смит по време на изолацията заради пандемията от COVID-19, ще бъдат публикувани това лято, съобщава The Bookseller. Книгата е със заглавие Intimations, а британската авторка ще дари възнаграждението си от печалбите за благотворителност.

“Ще има много книги, написани за 2020 година – исторически, аналитични, политически и всеобхватни разкази. Тази не е нито едно от изброените. Опитах се да организирам някои от чувствата и мислите, които събитията до момента провокираха в мен. Това са преди всички лични есета – малки по дефиниция, кратки по необходимост”, казва Зейди Смит в синопсиса на книгата.

Авторката споделя още, че Intimations е вдъхновена от философските записки на Марк Аврелий “Към себе си”, които е прочела в началото на изолацията.

Сега не съм по-голям стоик отколкото преди да отворя тази древна книга, но си взех от нея две безценни послания. Да си говориш сам може да бъде полезно. А писането означава да бъдеш подслушван.

Intimations изследва идеи и въпроси, предизвикани от безпрецедентни ситуации. Част от тези въпроси са: „Какво означава да се подчиним на нова реалност или да ѝ се противопоставим? Как сравняваме относителните страдания? Каква е връзката между времето и работата? В нашата изолация, какво означават за нас другите хора? Как мислим ли за тях? Какво е съотношението между презрението и състраданието по време на криза? Когато пристигне непознат свят, какво разкрива той за света, дошъл преди него?

Новата книга на Зейди Смит се очаква да излезе на хартиен носител, електронна книга и аудиокнига, прочетена от нея, на 28 юли. Тя ще бъде последвана от издание в по-голям формат, с меки корици, на 6 август.

Снимка на публикацията: Джаки Никърсън, The New York Times

Прочетете още две ревюта за „Книга за другите“ – тук и тук. Както и статиите:

Зейди Смит: Социалните мрежи са заплаха за писането ми

Как пишат Джефри Юдженидис и Зейди Смит [видео]

„Книга за другите“ персонажи