fb
Ревюта

„Зелени светлини“ и изкуството да тичаш надолу

3 мин.

Когато разбрах, че актьорът Матю Макконъхи ще издава автобиография си казах:

„Интересно…“

Когато научих, че вместо да повери работата на писател в сянка, Матю (както го наричам, откакто го опознах) се е оттеглил в пустинята и я е написал сам, си казах:

„Супер!“

А щом видях, че книгата така бързо е излязла на българския пазар, направо възкликнах: „Добре, добре, добре!“ и хукнах към книжарницата.

Преди да се впусна в самата история в „Зелени светлини“ (изд. “Бард”, преводач: Елена Кодинова), нека първо кажа две думи на хората, които обичат да съдят за книгата не само по съдържанието, но и по корицата: отдавна не ми е попадало така добре оформено издание. С изрезките от ръкописен текст, разделящи отделните глави, със зачеркнатите и поправяни думи, снимките и прикрепените хвърчащи бележки, на места човек се чувства почти гузен – сякаш се е докопал до личните дневници на автора и сега тайно ги чете.

Повечето пъти, когато си представяме един холивудски актьор на върха на славата, пред очите ни се явяват картини с червени килими, приемане на награди и имения за милиони долари. Всъщност дори не знам за някой, който при ключовата фраза „холивудска звезда“ ще се сети за мъж, обикалящ Щатите с каравана единствено в компанията на кучето си. Или човек, който заради повтарящ се мокър сън заминава сам първо за Амазонската джунгла, а няколко години по-късно – за пустините на Африка. А като добавим и идеята за състезание по борба в калта срещу шампиона на догоните от Мали, историята става почти невероятна.

Матю Макконъхи, Twitter

Като почитател не само на работата, но и на характера и поведението на Матю Макконъхи, винаги съм се чудил как можеш да останеш земен и верен на себе си в света на Холивуд – място, където конкуренцията е огромна, славата – краткотрайна, а една погрешно поднесена или извадена от контекста фраза може да ти струва всичко, за което си се трудил. „Зелени светлини“ дава отговор на този въпрос и то по най-добрия възможен начин – не чрез лекции, поучения и проповеди, а чрез истории и случки, в които читателят лесно може да се припознае. Книгата разкрива автора си като човек, който търси истините на живота и би ги предпочел пред всяка приятна самозаблуда. Дисциплината и стремежът към себепознание са ключови, а джентълменството и достойното поведение – на практика задължителни.

В своята автобиография Матю ни показва как да се възползваме от зелените светлини по пътя си, но и още по-важно – как да не позволяваме на жълтите и червените, с които неминуемо се сблъскваме, да ни обезкуражат. Ако сте в настроение за малко прозрения, молитви, хумор и известна доза „голо бонго“ за разкош, то „Зелени светлини“ със сигурност ще ви очарова, както стори и с мен.

Можете да поръчате тази книга и други ненамалени продукти от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta21q3 при завършване на поръчката си. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на “Аз чета”.

[ + ]