fb
БългарияНовини

Третото издание на „Зеленото четене“ стартира през май

3 мин.

Националната кампания „Зелено четене“ ще се проведе за трета поредна година под мотото „Книгите сами ни намират“ и ще се състои в периода от 6 до 28 май 2023 г. Кампанията има за цел да популяризира четенето на обществени места, сред природата и на съвременна българска литература. Инициативата е дарителска, в нея български издателства и любими български автори лично даряват свои книги.

Градовете във всяко издание се променят поради големия интерес на читателите и техните запитвания за предстоящи турове. „Моментът на обявяване на участващите градове е вълнуващ, както за мен самата, така и за всички читатели, които очакват кампанията в техния град. Чувствата обаче са смесени, защото през тези четири уикенда няма как да достигнем до всички общини едновременно. Това е причината да се нанясат промени в градовете във всяко издание на инициативата“, обясни организаторът Надежда Динева.

Творбите в третото издание на „Зелено четене“ ще се намират на знакови места в паркове и градини в София, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Видин, Ловеч, Добрич и Смолян. Към момента в кампанията са се включили 14 български автори и утвърдени издателства с най-новите си заглавия. Някои от книжните срещи на читателите ще бъдат с автори като Захари Карабашлиев, Марин Трошанов, Благой Иванов, Симона Стоева, Васил Попов, Емилия Павлова, Никола Райков.
Книгодари тази година ще бъдат и сборници с творби на младежи, отличени в Литературния конкурс „И децата покоряват светове. Покажи, че можеш“. Отново е осигурена пъстра палитра от жанрове в художествената литература, детски приказки, поезия и комикси.

Част от книгите в миналогодишното издание на „Зеленото четене“. Може да следите кампанията и в Инстаграм на @zelenochetene

След откриване на книгодарите новите им притежатели публикуват в социалните мрежи снимка на книгата, като отбелязват #книгодар. С изпълнение на стъпките тази година участват в томбола за Мистериозната кутия на „Зелено четене“, пълна с интересни изненади. От инициативата апелират, след като се прочетат, книгите да бъдат подарени, за да може пътят на добротворството да продължи. Всяка от тях е придружена от специален книгоразделител с цялата информация за инициативата и със стикер.

„Изключително щастлива съм, че тази година още издателства подкрепиха каузата и станаха златни дарители на безценни съкровища! Надявам се тазгодишните локации да бъдат още по-вдъхновяващи и да приканват към уютно Зелено четене“, сподели още Динева.

За всеки град съдействат доброволци, които помагат на книгодарите да стигнат до новите си читатели. В тазгодишното издание на кампанията доброволци ще бъдат и ученици от реномирани гимназии. „Доброволците са неизменна част от кампанията и без техния ентусиазъм и емоционален заряд, тя не би могла да се превърне в книжен празник за всеки град“, разказа Динева.

Всеки, който желае да стане посланик на инициативата, може да остави своя книга на пейка в близкия парк, да я снима и да сподели в социалните мрежи, като отбележи Фейсбук страницата на кампанията.