fb
НовиниПо света

Зеленски публикува сборник от военни речи като „боен вик към света“

2 мин.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски ще публикува сборник от военните си речи, а неговият издател ги определи като „боен вик към света да говори и да се бори за свобода“.

A Меssage from Ukraine ще включва 16 речи, избрани лично от Зеленски, които ще „изследват пътуването на Украйна от 2019 г. насам“, съобщи издателят Penguin Random House, цитиран от The Guardian.

Изданието ще помогне на читателите „да разберат украинците: нашите стремежи, нашите принципи и нашите ценности“, обясни Зеленски.

Книгата ще включва и въведение, в което украинският президент ще разсъждава върху това, което е научил за себе си и страната си от началото на конфликта с Русия.

Всички приходи на президента от книгата – най-малко 60 пенса за копие от печатното издание, продадено в Обединеното кралство – ще бъдат дарени на фонда United24, управляван от правителството на Украйна. Средствата ще се разпределят от държавните министерства за покриване на техните най-неотложни нужди.

Зеленски каза, че „подкрепата на Украйна не е тенденция, меме или вирусно предизвикателство“. „Ако искате да разберете откъде сме, какво искаме и накъде отиваме, трябва да научите повече за това кои сме“, добави той. „Тази книга ще ви помогне да направите точно това.“

Посланието от Украйна ще включва предговор от Аркадий Островски, редактор на Economist за Русия и Източна Европа, който ще обясни контекста на изказванията и защо имат значение. Островски каза, че в книгата е записано „как Украйна е намерила своя глас и своята сила“.

Книгата ще бъде издадена от Hutchinson Heinemann на Penguin Random House в Обединеното кралство и ще бъде публикувана и в други страни, включително САЩ, Германия, Испания и Португалия.

„През последните седем месеца изказванията на президента Зеленски се превърнаха в обединителен вик за всички, които се интересуват от бъдещето на демокрацията. И трябва да му помогна да сподели посланието си със света“, коментира Роуън Борчерс, редакционен директор в Hutchinson Heinemann.

Книгата A Message from Ukraine ще бъде публикувана на 24 ноември.