fb
НовиниПо света

Жан-Пол Дюбоа спечели „Гонкур“ за 2019 г.

2 мин.

Писателят Жан-Пол Дюбоа спечели литературната награда „Гонкур“, която е най-престижната във франкофонския свят, с книгата си Tous les hommes n’habitent pas le monde de la même façon (в буквален превод – „Всички хора не живеят по един и същ начин в света“), съобщи Франс прес.

За да бъде избран се наложи журито да гласува два пъти. При втория вот 6 гласа отидоха за Жан-Пол Дюбоа, а 4 гласа за Амели Нотомб и нейната книга Soif (в буквален превод – „Жажда“). 

„Възхитително е! Не съм създаден за такива неща, това не е моят свят. Нереално е“, сподели Дюбоа, след като научи, че именно той печели „Гонкур“ тази година. „Ако романите на Дюбоа бяха преведени на английски език, статутът му във Франция щеше да е сравним с този на Джон Ървинг и Уилям Бойд, заяви президентът на академията „Гонкур“ Бернар Пиво.

22-ият роман на Дюбоа описва историята на Пол Хансен – мил и добър човеккойто към момента, в който се среща с читателите, вече е прекарал две години зад решетките. Хансън описва живота си и това как се е стигнало дотам да лежи в една и съща килия заедно с член на организацията „Хелс ейнджълс“. Читетелите разбират защо той е попаднал зад решетките едва в края на романа, а дотогава имат възможност да се замислят над редица важни житейски въпроси. Книгата се появи на френския пазар през август и до момента от нея са издадени 46 000 копия, но след новината, че нейният автор е тазгодишният носител на „Гонкур“ вероятно този брой рязко ще се увеличи.

Снимка: YouTube/FRANCE 24 English

[ + ]