fb
БългарияНовини

Изложбата „Жената през…“ стартира в София със скулптура и слово

2 мин.
izlovba

Plakat Jenata prezУникалната пътуваща изложба на тема „Жената през …” ще бъде открита тази вечер в София, паралелно в две софийски галерии. Част Първа от проекта стъпва в галерия „Червената точка” на първия й рождения ден . Седмица след това втора серия от проекта ще бъде изложена в галерия „13 века България“.

15 скулптури от дърво, в компанията на поетични текстове, създадени специално за проекта „Жената през…”, се откриват с премиера на видео, режисирано от Галина Георгиева, с участието на актрисата Ивета Контрерас. За необичайната изложба от дървопластика и слово ще говори председателя на секция „Дърворезба“ към СБХ Камен Симов.

„Жената през …” е единадесетата изложба на „Група 9”, открита през юни в гр. Трявна, а през лятото гостувала в Добрич. Проектът завършва с мащабни събития в столицата. Изложбата е част от четвъртия проект на Групата, чиято цел е популяризиране изкуството на съвременната пластика от дърво през универсални теми, в случая – жената. Процесът по реализиране на проекта – от идеите, концепцията, скиците и макетите до конкретната реализация на артефактите, отнема на авторите в Групата девет месеца.

„Изложбата надскача обичайната интерпретация на темата и се превръща в предизвикателство за аудиторията, давайки й възможност за откривателство както на връзката между образ и слово, така и между идеите на различните автори”, твърди кураторът Ивайло Пеев.

В проекта участват художниците дърворезбари Георги Великов, Георги Митев, Даниел Мирчев, Димитър Митков, Евгений Григоров, Иван Ушев, Митьо Митев, Николай Мартинов, Стелиян Стелиянов, Теодор Дуков, Христо Кирилов и Явор Танев. Специално участие имат и три жени-дърворезбарки: Лилия Поборникова, Диана Василева, Деница Дакова. Представени са и скици на отделните творби, показващи процеса по реализиране на конкретните проекти.

По покана и селекция  на Ивайло Пеев, куратор на изложбата, пластиките дърворезби са придружени с поезия и импресионистични текстове на утвърдени и дебютиращи писатели: Тодора Радева, Белослава Димитрова, Зорница Гъркова, Надежда Дерменджиева, Поли Муканова, Бистра Величкова, Диана Петрова, Петрана Петрова.

Сдружение на художници дърворезбари „Група 9” обединява пластичността на дървото и словото, на майсторството в индивидуалната визия, подхода и езика към темата за жената. Целта на сдвоените езици е вплитането в произведенията на красотата и естетиката, мистиката и безкрайността на интерпретациите по  темата

Галерия „Червената точка” не е случайно избрана. В нея се отдава предимство на пластиките от дърво и се представят предимно млади автори. Визията на галерията е, че дървото има място в българската къща и въображение.