fb
БългарияНовини

Звездата на датския крими роман Юси Адлер-Улсен пристига в България за Литературния фестивал

3 мин.

Юси Адлер-Улсен, обявен от Times за новото явление в скандинавския криминален роман, ще бъде гост на Софийския международен литературен фестивал по време на Коледния панаир на книгата в НДК.

Убийци на фазани - Юси Адлер УлсенНеговото представяне в рамките на фестивала ще се състои на 13 декември, събота, от 18:30 ч. в Мраморното фоайе с модератор Андрей Захариев. А преди това, от 17:00 часа, читателите ще имат възможност да се срещнат с него и на щанда на издателство „Емас” на Панаира на книгата.

Посещението на Юси Адлер-Улсен съвпада и с излизането на втората му книга в България „Убийци на фазани”, която ще излезе у нас на 1 декември, а ексклузивно в „Аз чета“ ще може да прочете първото ревю за нея още в същата понеделник сутрин.

Юси Адлер-Улсен решава изцяло да се отдаде на писането чак на 47 години – преди това е работи в различни сфери, от където натрупва огромен опит и идеи. Роден в семейството на виден сексолог и психиатър, той дълго търси своето поприще. Следва осем години – медицина, социология, политология, киноизкуство. Свири на китара в няколко датски рок групи, композира песни, работи като редактор и стига до директор на издателство, след което основава свое собствена издателска къща, работи още и като мениджър в различни компании, занимава се с енергийна ефективност и недвижими имоти. И така до 1995 г., когато решава да напише първия си криминален роман. През последните почти 20 години Юси Адлер-Улсен постепенно се утвърждава като най-успешния датски криминален автор.

Жената в капан Юси Адлер УлсенЗвездата му изгрява с поредицата за Отдел „Q”, създаден за разкриване на стари случаи. Начело е комисар Карл Мьорк, чийто безотказен полицейски нюх понякога успява да разсее тоталното му нежелание да работи.Мьорк е немотивиран, разочарован от живота и просто иска да дреме в кабинета си и да реди пасианси. Първата книга от поредицата го заварва след престрелка, в която негов колега губи живота си, а друг е парализиран. Вината на оцелелия го смазва. В разследванията му помага неговият асистент Асад – сириец с неясно минало и блестящи моменти на гениалност, който не го оставя да бездейства.

Първата част от серията „Жената в капан” (издадена и на български) получава наградата „Бари” за най-добър криминален роман на 2012 година, издаден в САЩ и Канада. Откакто Отдел „Q” е стъпил в САЩ, всеки том става бестселър на „Ню Йорк таймс”, а продажбите му вече минават 15 милиона екземпляра. Преди да стане хит отвъд океана Адлер-Улсен вече е звезда в Европа. Само в Германия романите му достигат двумилионни тиражи и се задържат по 60 седмици по върховете на класациите. Сред множеството му престижни награди е и „Стъклен ключ”, връчван на автори като Стиг Ларшон и Ю Несбьо.

[ + ]