fb
СпециалниЧети повече

Звездна рота от артисти отново повежда децата към четенето в кампанията „Походът на книгите“

2 мин.

И през 2017 г. любими на всички актьори от театъра и екрана се включват в инициативата „Известните българи четат на деца“, организирана от Асоциация „Българска книга“ с медийната подкрепа на „Аз чета“. Ана Пападопулу, Васил Драганов, Владо Пенев, Деян Ангелов, Димитър Николов, Димо Алексиев, Евгени Будинов, Здрава Каменова, Ивайло Захариев, Китодар Тодоров, Леонид Йовчев, Лорина Камбурова, Луиза Григорова, Милена Ерменкова, Ованес Торосян, Параскева Джукелова, Ирена Иванова (Рене Карабаш), Силвия Лулчева, Стефка Янорова, Стоян Алексиев, Христо Гърбов, Юлиан Вергов са само част от участниците, които ще посетят над 20 училища и детски градини, за да се срещнат с близо хиляда деца и ученици на възраст от 4 до 15 години.

На 2-ри април (неделя), Международния ден на детската книга, от 11.00 часа, в Детски отдел на Столична библиотека начало на кампанията ще даде проф. Николай Денков, министър на образованието и науката. След официалното приветствие актьори ще прочетат откъси от своите любими книги от детството.

Малките гости и техните родители са поканени и на театрален мини-спектакъл, с който да отбележим рождения ден на Ханс Кристиан Андерсен. И за да бъде празникът безкраен, от Столична библиотека са предвидили още „Смехоранско караоке“ от 18.00 часа и среща с приказни герои в „Нощта, в която книгите оживяват“ от 20.30 часа.

През целия ден в Детския отдел на Столична библиотека художници и малките посетители заедно ще рисуват приказни герои, а гостуващи писатели ще четат произведения за деца. Всички желаещи деца и родители от 11.00 до 18.00 ч. ще могат да получат безплатни едногодишни читателски карти за Столична библиотека.

 

Националната кампания „Походът на книгите” се организира от Асоциация „Българска книга“ в партньорство с Българската библиотечно-информационна асоциация и Министерството на образованието и науката. Официални партньори на кампанията са Столична община, Столична библиотека, Националният център за книгата, фондацията „Детски книги“ и сайтът „Аз чета”. „Походът на книгите“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г., а таксиметровата компания „За едно евро“ е официален превозвач на инициативата „Известните българи четат на деца“.

 

 

Освен инициативата „Известните българи четат на деца“, кампанията включва мащабния „Маратон на четенето“ в  българските библиотеки, където също се организират събития, свързани с детската литература. За поредна година част от „Похода на книгите“ е и „Бисерче вълшебно“ – единствената книжна награда в България, чието жури са децата от 6 г. до 15 г.