fb
Как четеш

Как четеш: Ивайло Захариев

5 мин.
Ivaylo Zahariev

Ивайло Захариев е от онези добри, възпитани и слънчеви момчета, които връщат вярата на всички ни в позитивното. Повечето от нас го помнят с ролята му на доброто ченге под прикритие Мартин в сериала на БНТ „Под прикритие“, или от филмите „Пистолет, куфар и три смърдящи варела“ и „Номер 1“. 

Една друга част от нас пък го познават като активен участник в протестите срещу кабинета „Орешарски“ и като член на „Протестна мрежа“. Чат от другите каузи, на които Ивайло се е посветил, са помощта на наркозависими в служение „Изход“, както и предоставянето на достъп до култура, информация и забавление на глухите в България. В личен план Ивайло е щастливо женен за Миряна и баща на две прекрасни момчета- Филип и Дамян.

Ако обичате театър, можете да гледате Ивайло на 25 март в „Агенти“ (Сатиричен театър „Алеко Константинов“), под режисурата на Владо Пенев, където си партнира с Михаил Билалов, Теодора Духовникова и др. Ние решихме междувременно да го попитаме как чете. Вижте какво сподели той:

Какво са книгите за теб?

Паралелен свят, от който мога да стана част във всеки един момент. Обичам да ставам част от този свят, а още повече, когато по този начин променям и възприятията си за реалния.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла ? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?

Има една книга, която ми помага да разбера и видя какво е отдадената и чиста любов. Да разбера какъв е човекът и света около него. Да намеря отговори на дълбоки въпроси, които всеки си задава. С нея оцених глупостта си и я преодолях. Животът ми истински се промени след като почнах да чета Библията.
От художествената литература книгите на А.П. Чехов, Джек Лондон и Тери Пратчет.

Похапваш ли докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?

Като малък го правех, но като че ли сега не съчетавам нещата. Предпочитам да се настаня комфортно и да не помръдвам дори.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?

Нааай-много някакъв чай, но рядко. Пак казвам, не ми се мръдва дори.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите или идеята да драскаш по книгата те ужасява?

Отбелязвам си само на лични книги и то с малки лепящи листчета, за да не нарушавам целостта на книгата. Не ме ужасява мисълта, че ще драскам по книгата – тя все пак е само парче хартия, но уважавам човека, който ще я чете след мен и не искам да наруша преживяването му с нея.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?

С книгоразделител, което често е първото нещо, което ми е под ръка… и така още няколко пъти, докато не се сетя да го сменя с друго по-удобно.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?

И двете. Макар напоследък за художествена литература имам време само под формата на сценарии и пиеси.

Eлектронни или хартиени издания? Или и двете?

И двете. Когато чета Библията, обичам да проверявам различни преводи и така да извличам по-точно посланията – за това ми е удобно да ползвам електронна библия.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?

Предпочитам да докарам до края на главата, но не винаги е задължително. Понякога е достатъчно просто да стигна до край на даден параграф/идея.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?

Да, случи ми се с Бегбеде. Вече не помня защо.

Ако в книгата, която четеш главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти книги?

Не съм имал такъв момент. Вероятно не бих я определил като любима. При толкова много конкуренция, всеки детайл е важен, а героите са носителите на смисъла и посланието. :)

Какво четеш в момента?

Деяния на апостолите от Библията, „Захапи за врата“ на Тери Пратчет, „Шумки от габър“ на Николай Хайтов и мнооого детски книжки заедно с Филип, по-големият ми син.

Коя е последната книга, която си купи?

Някоя детска книжка ще да е била. Иначе за мен наскоро си взех „Син на Хамас“.

От тези хора, които четат само по една книга, ли си или можеш да четеш по няколко наведнъж?

Бих искал да съм от хората, които четат само по една книга, дочитат я изцяло и тогава почват следващата, но не съм, както стана ясно от по-горе. :)

Имаш ли си любимо място/време за четене?

В момента нямам право на избор. Когато и където сваря.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?

Поредици от книги.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?

Да, „Колибата“ на Уилям Пол Йънг. Страхотна е!

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)

В повечето случаи, книгите, които отиват в библиотеката, са вече прочетени. Другите седят около нощните ни шкафчета. Ако зависеше от мен, щяха да са по жанр, но жена ми е окупирала библиотеката (като част от цялостното обзавеждане) и не й се меся. В момента ги е наредила по цветове и твърди, че всеки един момент може да намери всяка една книга, защото има добра визуална памет и им помни кориците. Засега не съм я тествал, но май ще го направя. :)