fb
Варна Лит 2017Гостите

10 автори, които не трябва да пропускаш на „Варна Лит 2017“

6 мин.

Първото издание на „Варна Лит“ приближава, а с това и десетките събития, които ще прехвърлят вниманието на четящите от Пролетния базар на книгата в София към детските и младежки литературни дни в морската столица. Като партньор на новия фестивал, „Аз чета“ ще подбира за вас най-интересните събития, за да не пропуснете нито едно от тях. Започваме с един страхотен списък с 10 автори, които не трябва да пропускаш на „Варна Лит 2017“.

Стефан Пастис (САЩ)
Пастис е американски художник и създател на комикси, роден на 16 януари 1968 г. Автор е и на детски книжки, сред които поредицата за „Тими Провала”, който е бестселър на „Ню Йорк Таймс” в класацията за детска литература.
Не пропускай да си вземеш автограф от Стефан Пастис на 01 юни 2017 от 17 до 18 ч. в книжарница „Сиела“, ФКЦ.

Георги Господинов (България)
Публикувал е 15 книги, сред които поезия, къси разкази, романи, графичен роман, есета, пиеси, либрето за опера и други. По професия е преподавател, литературовед и редактор. Дебютната му книга “Естествен роман” (1999 г.) е преведена на 23 езика, а вторият му роман, “Физика на тъгата” (2012 г.), излиза на 9 езика и печели редица български и международни награди.
На 31 май от 18 ч. Георги Господинов ще се включи в срещата разговор „Писателите като читатели“ в Аулата на Икономически университет – Варна, а на 1 юни от 10 сутринта ще разкаже за „Сватби на животни и неща“ в отдел „Изкуство“  на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“.

Илиян Любомиров (България)
Илиян Любомиров е роден през 1990 г. в София. Завършва немска гимназия в столицата, а след това заминава да следва политология в Берлин. През 2012 г. създава литературния проект Letters of flesh и започва да подписва текстовете си с псевдонима Августин Господинов, а през 2014 г. печели първи награди на фестивала София: Поетики и на фестивала Alter Native в Пловдив.Разгледай новия проект на Любомиров – мобилната книжарница „Думи на 4 гуми“ и се включи в литературнотп четене за нейното представяне на 1 юни от 17 ч. на входа на Морската градина във Варна.

Константин Трендафилов (България)
Освен поет, Трендафилов е  и творчески директор в една от най-големите рекламни агенции в България Saatchi & Saatchi. Автор е на поетичната книга „За кого се сещаш, когато се сещаш за някого?“, която бързо се превръща в най-продаваната стихосбирка за 2016 г., а първият му роман – „Затворисърце“ излезе през март 2017 г.
Константин ще прави компания на Илиян Любомиров в морското турне на „Думи на 4 гуми“, така че също можете да се срещнето с него на 1 юни от 17 ч. на входа на Морската градина във Варна.

Ал Торо (България)
Ал Торо (Александър Торофиев) е родом от Варна. Той е автор на книгите-игри за Котарака („Котарака и черният нарцис”, “Котарака и     спасението на Аврея”, “Котарака и абаносовият дракон”) и съставител на сборника „Призвание Герой” – част 1. Съосновател е на сдружение „Книги-игри” и съсобственик на сайта за интерактивна литература knigi-igri.bg.
Торофиев ще представи книгата „Малкият Българ. Вампирът от Несебър“ на 1 юни от 16 ч. в книжарница „Сиела“, ФКЦ.

Теодора Димова (България)
Теодора Димова е завършила английска филология в СУ “Св. Кл. Охридски”. Автор е на 5 романа, като “Майките” (2005) печели голямата награда на конкурса “Развитие” за 2004 г.
Ще можте да се срещнете с Теодора Димова на 31 май от 18 ч. на срещата разговор „Писателите като читатели“ в Аулата на Икономически университет – Варна.

Сали Грийн (Великобритания)
Сали живее със семейството си в Северозападна Англия. През 2010 г. открива любовта си към писането и вече нищо не е в състояние да обуздае въображението й. „Полулош“ е нейният зашеметяващ дебютен роман, преведен на 51 езика. За него тя беше удостоена с престижното отличие Waterstones YA Book Prize 2015.
Бъди един от щастливците, които ще вземат автограф на специалната среща със Сали Грийн на 1 юни от 18 ч. в книжарница „Сиела“, ФКЦ.

Юлия Спиридонова-Юлка (България)
Юлия Спиридонова е родена на 30 октомври 1972 година в София в семейството на художници. Автор е на много книги за деца и тийнейджъри и на над 400 сценария. Сред книгите ѝ се нарежда фентъзи-трилогията „Страната на сънищата“, тийн-романите „Тина и половина“, „Графиня Батори“ и „Макс. Всичко на макс“; „Кръстьо частен детектив. В Долната земя“; „Приказка за вълшебната флейта“ и др. Юлка е носител на редица литературни награди, сред които Награда „Бисерче вълшебно“ 2016 в категория „Откриватели“, а през 2016 г. „Кронос. Тоя нещастник!“ й носи номинация в една от най-престижните награди за детско-юношеска литература в света – мемориалната награда „Астрид Линдгрен“.
Срещата с Юлия Спиридонова и нейните жабешки книги е на 3 юни от 10.30 ч. в книжарница „Сиела“, ФКЦ.

Станислав Койчев-Стан (България)
Влогърът Стан е на 24 години. Завършва Националната търговска гимназия в Пловдив, откъдето е родом, със специалност Икономика и мениджмънт, след което продължава висшето си образование по мениджмънт в City Univerisity of Seattle. В момента Стан може да се похвали с над 140 000 последователи и над милион гледания на видеата му месечно. Дебютният му роман „Невидим“ предизвика огромен интерес още преди премиерата си на 20 май тази година и надхвърли впечатляващите 2700 предварителни поръчки.
Ела на премиерата на „Невидим“ във Варна и вземи автограф от Стан на 2 юни от 15 ч. в книжарница „Сиела“, ФКЦ. Предупреждаваме те, със сигурност ще има големи опашки.

Тадей Голоб (Словения)
Голоб е популярен словенски журналист, писател и запален алпинист. Печелил е наградата за литература „Кресник“ и е покорявал седмохилядници в Хималаите. След като завършва журналистика в Люблянския университет, той остава в столицата и започва работа в телевизията. През 2011 година се появява първото му детско-юношеско произведение – повестта „Златния зъб“, с рисунките на популярния словенски илюстратор и автор на комикси Цирил Хоряк. Книгата е отличена с най-престижната литературна награда на Словения – „Крестник“, и е включена от Международната библиотека за детско-юношеска литература в каталога с най-добрите книги на 2012 г.
Срещата с автограф с Тадей Голоб е на 3 юни от 16 ч. в книжарница „Сиела“, ФКЦ.

Наистина, не ги пропускай!