fb
10, които...Специални

10 детски мъдрости от “Дракончето Ринти” на Доника Ризова

3 мин.

Дебютната детска книга “Дракончето Ринти” (изд. “Мармот”) на известната българска журналистка и PR експерт Доника Ризова носи духа на фантастични приключения и ветровете на остров Майорка. Книгата е с прекрасните илюстрации на Мира Мирославова.

Грег и семейството му скоро са се преместили на испанския остров. И макар на малкото момче да му предстоят редица изпитания – ново училище, нов език, дори рецитал по пиано, той няма съмнение, че ще се справи с подкрепата на своя нов приятел Ринти. 

Могат ли дете и дракон да се сприятелят и колко високо може да лети детската фантазия? 

Често възрастните откриват повече мъдрост в книгите за деца, отколкото в дебелите учебници, които четат в университета, и “Дракончето Ринти” лесно ще ви убеди в това.

Може да решите, че случващото се е просто детска фантазия, която е увлякла в играта си и вас. Или да откриете, че светът около вас крие тайни и само малцина са избраните да ги научат. 


Грег, не всичко е такова, каквото изглежда на пръв поглед.


Обичаше да слуша страшни истории в зимните вечери или да чете тайно старите книги, които събираха прах на тавана на баба й. Оттогава още беше убедена, че в тъмното се крият всякакви необикновени същества, от които можеш да се страхуваш, но пък можеш и да откриеш приятел сред тях. 


Повярвай ми, Грег, възрастните не вярват в дракони. Това е дарба, която притежават само децата. Сигурно защото и драконите, и децата се доверяват на сърцата си, а не на ума си. 


Приятелите винаги си казват истината и ако се налага, ще поспорят, но то е защото се обичат и държат един на друг. 


Доника Ризова и „Дракончето Ринти“, снимка: изд. „Мармот“

Защото на големите все им е скучно. Искат да пътуват и да живеят другаде. Аз пък си мисля, че за да не ти е скучно, не е важно къде си, а с кого си.


Най-лесно е да се страхуваш от това, което не познаваш, нали? Ето, вие сега ме познавате. Страшен ли съм?


Границата между истината и фантазията е твърде ефирна, точно като вашето ветрило. 


Всички, независимо дали сме деца, или възрастни, имаме страхове. По-важно е в какво ги превръщаме. Страховете ни може да спасят живот, но могат и да го съсипят.

Банялбуфар, Майорка – мястото, където се развива действието в „Дракончето Ринти“, снимка: личен архив на Доника Ризова

Че нямаха нови самолети, нямаха, но че деца с крила на дракони и истински дракони не съществуваха, това също беше повече от ясно.
Или пък не?

Можете да вземете „Дракончето Ринти“ и други книги на издателство „Мармот“ от сайта им – с 10% отстъпка с код azcheta.

Прочетете още:

„Дракончето Ринти“ е дебютната детска книга на журналистката Доника Ризова

Доника Ризова: От четенето започват всички процеси, които движат света

Доника Ризова: Българските медии спряха да питат защо

Как четеш: Доника Ризова