fb
10, които...Специални

10 години, 10 електронни книги – поглед назад към най-продаваните заглавия на Kindle

5 мин.

През 2017 г. електронният четец Kindle празнува десетия си рожден ден. Устройството, благодарение на което милиони читатели по света държат цели библиотеки в дланта си и имат достъп до най-чаканите заглавия мигове след излизането им, се ражда през 2007 г. По случай юбилея Amazon обявиха най-продаваните книги за всяка година от създаването на Kindle – от трилърите до вечните класики.

2017 г.

Това е годината на Маргарет Атууд. The Handmade’s Tale достигна фантастичен пик в продажбите, а телевизионната адаптация на Hulu спечели цели осем награди „Еми“. Антиутопичната приказка на Атууд, в която жените са отглеждани, за да изпълняват ролите на репродуктивни гостоприемници или бездушни домакини, отправя толкова силно предупреждение в наши дни, колкото и през годината на публикуването си – 1985-а.

Очаквайте я съвсем скоро и на българския пазар под името „Разказът на прислужницата“ благодарение на неуморната работа на вълшебния екип на издателство „Orange Books“.

 

2016 и 2015 г.

„Момичето от влака“ (изд. „Enthusiast“) на Паула Хоукинс е непреодолима литературна сила,  която оглавява продажбите на Kindle в продължение на две години. Трилърът с ненадеждна разказвачка, която не знае какво е видяла и не помни собствените си постъпки, само две години след публикуването си е последван и от успешна екранизация.

 

 

 

 

2014 г.

Vinata v nashite zvezdi

„Вината в нашите звезди“ (изд. „Егмонт“). Няма измъкване от свободната зона за плач, както легионите фенове на Джон Грийн възприемат книгите му. Любовната история за двамата болни от рак тийнейджъри Хейзъл и Огъстъс е правдоподобна и вдъхновяваща. Ако този роман не ви е разтърсил достатъчно, прочетете и последната му книга „Костенурки до безкрая“ за тийнейджърка, който страда от обсесивно-компулсивно разстройство. Само се уверете, че носните кърпички са ви под ръка.

 

 

2013 г.

Inferno Dan Brown

Дан Браун определено умее да превръща изкуството и литературата в изумително криминално приключение. Бестселърът му от 2003 г. „Шифърът на Леонардо“ може и да предизвиква поредица от сърдечни удари в академичните среди, но никой не запленява публиката по-добре от Браун. В „Ад“ (изд. „Бард“), четвъртата поред книга от поредицата за професора по религиозна символика Робърт Лангдън, героят се състезава с времето, за да спаси света от вманиачен по Дантевата „Божествена комедия“ престъпник.

 

 

2012 г.

Еротичното съдържание на „Петдесет нюанса сиво“ (изд. „Бард“) от Е. Л. Джеймс може и да ви изчерви, но първата част от трилогия за Анастейжа Стийл и Крисчън Грей се превърна във феномен. Книгата първоначално е самопубликувана, но впоследствие прераства в индустрия. Останалите романи от поредицата също са бестселъри, а двете екранизации (очаква се третата да излезе през 2018 г.) са спечелили повече от 950 милиона долара.

 

 

 

2011 г.

Sluginiata

„Слугинята“ (изд. „Enthusiast“) от Катрин Стокет провокира силни реакции с историята за група чернокожи домашни прислужници през 60-те години на ХХ век в щата Мисисипи. Героините дават своя принос за анонимен разказ, поставящ ги в неописуема опасност. Книгата e популяризирана и от едноименния филм, излязъл през същата година, който печели „Оскар“ за изпълнението на Октавия Спенсър в подържаща роля.

 

 

 

2010 г.

milenium„Мъжете, които мразеха жените“ (изд. „Colibri“) не просто привлича вниманието на публиката към бившия журналист Стиг Ларшон, който губи живота си преди публикуването му. Романът също така пробужда световен читателски апетит към скандинавските криминални романи. Поредицата „Милениум“ вдъхновява екранизации на два езика и превръща асоциалната хакерка Лисбет Саландер в ролеви модел на милиони жени по света. Продълженията на поредицата пише шведският писател Давид Лагеркранс. При нас можете да прочетете ревю за последната му книга от серията – The Girl Who Takes an Eye for an Eye.

 

 

2009 г.

dan braun izgubeniat simvol„Изгубеният символ“, продължението на „Шифърът на Леонардо“, проследява приключението на харвардския професор Робърт Лангдън, този път във Вашингтон, където той изследва историята на масонството. Следващите две книги също са огромни бестселъри, включително и най-новата „Произход“, която е на върха на класацията на Amazon за най-четени романи.

 

 

 

 

2008 г.

Ето и една изненада. Няма шега, но читателите са толкова развълнувани след появата на Kindle, че рeдовно използват първото си устройство, за да научат повече за това как да го използват. „Пълно въведение за потребителите на Kindle, написано от Стивън Уиндуокър, предлага съвети и трикове за отключване на целия капацитет на електронния четец.

 

 

 

 

2007 г.

ustoite-na-zemyata-iiКен Фолет вече е най-продаваният автор на трилъри, преди да публикува „Устоите на Земята“ през 1989 г. Огромният исторически роман (над 1000 страници!), чийто сюжет се развива през XX век в Англия, обаче задава съвсем нова посока на кариерата му. Почти три десетилетия по-късно Фолет тъкмо е публикувал третата книга от сагата за Кингсбридж  „Устои в пламъци“, която е на висока позиция в класацията на Amazon за най-четени романи.