fb
НовиниПо света

Дан Браун разкрива произхода на страстта си към загадките

3 мин.

Още през юни ви споделихме дългоочакваната новина за излизането на петата книга от трилъровата поредица на Дан Браун с главен герой професор Робърт Лангдън. Четири месеца по-късно „Произход“ (неизненадващо) вече се превръща в бестселър, а авторът му отново е в светлината на прожекторите с интересни изявления във връзка с най-новото си творение.

Когато говорим за писатели с популярност от ранга на Дан Браун, най-малкото е изкушаващо да облечем поредния им успех в цифри, този път предоставени от The Guardian:

  • Само за 5 дни „Произход“ продаде 100 хиляди копия на територията на Обединеното кралство. Ако ви звучи главозамайващо обаче, имайте предвид, че тази цифра е едва 1/5 от продажбите на „Изгубеният символ“ през 2009 г.
  • Издателите на Браун от Transworld се похвалиха, че „Произход“ е най-бързо продаващото се заглавие във Великобритания от нечувания дотогава успех на Харпър Ли с „И страж бди на пост“ през 2015 г.
  • Изглежда, че интересът на читателите спада с всяка нова книга от поредицата. Bookseller обяви, че успехът през първата седмица на „Ад“ (четвъртият роман с професор Лангдън) е бил двойно по-голям в сравнение с „Произход“ – във Великобритания през 2013 г. са продадени 222 961 копия. Третата книга – „Изгубеният символ“ – пък е продала 551 хиляди бройки, отново само за седмица, през 2009 г.
  • Transworld обаче споделиха друга категория, в която „Произход“ вече е първенец – аудиокнигите. Романът е заема челното място в класации за аудиопродажби с 14 хиляди копия през първата седмица от излизането му на пазара.

През октомври Дан Браун посети едно от най-значимите събития в литературния свят – Панаира на книгата във Франкфурт, за да представи немското издание на най-новия си роман, пише The National. Там той демонстрира пословична скромност (а според някои просто е реалист), правейки следното изказване:

Вижте, аз не съм Достоевски. Просто творя каквото ми харесва и се надявам и хората да го харесат. Има критици, които определено не споделят моя вкус. Е, научих се да живея с това.

„Произход“ е първата книга на Браун с елементи от модерното изкуство. В нея се засягат теми като еволюцията и изкуствения интелект, а авторът сподели във Франкфурт, че е прекарал близо година в четене на нехудожествена литература от съответните области. Едва тогава е минал на следващо ниво в проучването си и се е срещнал с учени, куратори и духовни лица. Посетил е и Испания, тъй като сюжетът се развива в няколко испански града – Билбао, Мадрид, Барселона и Севиля.

Дан Браун представя „Произход“ на Фракфуртския панаир на книгата 2017

Любопитен акцент в немското гостуване на световноизвестния американски писател беше разкритието на произхода на страстта му към загадките. Браун сподели, че родителите му винаги са карали децата в семейството да се потрудят, за да получат своите коледни подаръци.

Сутринта на Коледа слизахме на долния етаж в очакване да открием подаръци под елхата. Вместо това намирахме малка бележка с кодирано послание. Трябваше да го разгадаем, а отговорът ни водеше до друго място, например хладилника. Тичахме дотам и намирахме следваща тайнствена бележка, която ни отвеждаше в гаража или при купчината с дърва за камината. Следвахме бележките, докато последната не ни насочеше обратно към елхата, където вече ни очакваха подаръците. Ето защо за мен кодовете винаги са били забавни, а аз искам да направя книгите си точно такива – забавни.

У нас романът ще се появи на пазара на 27 ноември под знака на издателство „Бард“.

Снимки: The Guardian, The National