fb
10, които...Специални

10 книги, след които не можеш да останеш същият

5 мин.
Sergej Vorobev
интерпретация на "Сто години самота": Воробьев, Сергей

10 книги, които са способни да преобърнат вашето съзнание. Те действително могат да променят представата ви за света и мястото на човека в него. Завидната класацията на AdMe.ru включва книги със специално значение. А дали носят това значение за вас, всеки ще реши сам за себе си.

Художествена литература, която отлично познавате на български език.

 

Sto godini samota, Markes„Сто години самота”, Габриел Гарсия Маркес

Роман-мит, роман-епопея, роман-притча за развитието на човечеството, където всеки е обречен на самота и само тя господства в свят, в който всичко е оплетено в оковите на фаталната любов. Съществуваме, но сами не искаме да погледнем истината в лицето – колко чудовищно самотен е всеки от нас. Пътят и самотата са индивидуални за всеки, толкова различни, толкова несхождащи се и несподелими, винаги изтощителни и опустошително хладни.

 

 

Koteshka lulka, Vonegyt„Котешка люлка”, Кърт Вонегът

Ярка и интересна книга, понякога те провокира да се усмихваш, но по-често – да мислиш. И ето ти минус. Твърде много истини и твърде малко време за размисъл: калейдоскопът на събитията те заставя да спреш и да попиташ себе си: „Какво точно прочетох току-що?”. Почакай и след пет години прочети книгата за втори път. Тогава ще я осъзнаеш, ще видиш пропуснатите детайли и ще установиш повече или по-малко пълната картина.

 

 

 

 

"Sbogom na oryjiqta", Hemingway„Сбогом на оръжията”, Ърнест Хемингуей

Първата и най-добра книга от англоезичната литература за „изгубеното поколение” на Първата световна война. Книга за войната, в която наивни момчета стават „пушечно месо” – или загиват, или се ожесточават до краен предел. За войната, където любовта – само кратък миг покой, няма нито минало, нито бъдеще. За войната – която искаме да забравим, но и не може да не помним.

 

 

 

 

poveliteliat na muhite„Повелителят на мухите”, Уилям Голдинг

Остров. Синя лагуна. Деца. Рай?
Безлюден остров. Безкраен, необятен Океан. Момчета без родителски контрол. Малката детска община е огледало на разделеното общество. Революция. Кръвопролитие. Смърт.
Книгата е издадена през 1954 г. Сега е 2014 г., но нищо не се е променило. Ако такава ситуация с острова в океана и децата се повтори, то ще се случи същото. Твърде страшна книга, която е нужно да се чете.

 

 

 

Chapaev i pustota, Pelevin„Чапаев и пустота”, Виктор Пелевин

Първото произведение в световната литература, действието на което се развива в абсолютната пустота. На първо място се случва през 1919 г., в дивизията на Чапаев, в която главният герой – поет-декадент Петър Пустота, служи като комисар. На следващо място действието се пренася в наши дни и както често се случва при Пелевин, във виртуалното пространство …

 

 

 

 

 

Boen club„Боен клуб”, Чък Паланюк

Книга за свободата, за търсенето на собственото „аз”. Всички живеем в плен на вещите, общественото мнение, практически всички имаме идентични желания и планове. Затова  пък искаме да покажем, че ето, всеки е индивидуалност, „това, че си си заврял перо в задника, казва Тайлър, – не значи, че вече си паун”. Трябва да избягаш от всекидневието, от досадните задължения, за да разбереш какво в действителност искаш. Главното е, не забравяй, че това трябва да е твоят път, а не на някакъв Тейлър.

 

 

 

 

451 gadusa po Farenhate„451 градуса по Фаренхайт”, Рей Бредбъри

Книга-вик, безжалостно обвинение към цялата потребителска цивилизация. Книга, която е настолна за всеки човек от 21 век, след като плътно се приближаваме към света, описан на страниците на романа. Всъщност роман няма. Има един изплашен, неподражаем вик на отчаяние на човека, пробуждащ се от всеобщата слепота и ужасен от случващото се. Вик за помощ, когато героят не знае какво да направи и къде да отиде.

 

 

 

 

Da ubiesh prismehulnikДа убиеш пресмехулник”, Харпър Ли

Книга за порастването на малко момиче, което преминава през приключения и веселие с връстниците си. На неспокойното момиче му предстои да узнае за несправедливостите в живота: по отношение на децата, по отношение на слабите, по отношение на хората с друг цвят на кожата. В крайна сметка виждаме, че не от цвета на кожата или от социалното положение, или от общественото мнение зависят добротата, съчувствието и взаимопомощта. Зависят само от душата на човека.

 

 

 

 

Martin Idan, London„Мартин Идън”, Джек Лондон

Младият моряк Мартин Идън случайно спасява в уличен бой млад пройдоха от буржоазията. В знак на благодарност той го кани в дома си, където го запознава със семейството си. Мартин безумно се влюбва в сестрата на младия човек. Рут, образовано богато момиче, пълна противоположност на Мартин. За да спечели сърцето на Рут, Мартин започва да работи над себе си – изучава философия, граматика, математика, започва да чете много. И когато постепенно осъзнава, че за натрупаните знания е необходима реализация, започва сам да пише.

 

 

 

Karlos Kastaneda, Don Huan„Учението на Дон Хуан”, Карлос Кастанеда

По дълбокото убеждение на учителя на Карлос Кастанеда – Дон Хуан Матус, магьосник и воин, хората, живеели в Новия Свят преди десет хиляди години, са изучили надълбоко Вселената и проблемите на възприятието. Съвременният човек не е способен дoри частично да си представи тяхното истинско могъщество. На страниците на тази книга, Кастанеда преоткрива тайните на шаманите от древно Мексико.