fb
10, които...Книги и киноСпециални

10 любими роли на Мерил Стрийп във филми по книги

6 мин.

Мерил Стрийп не спира да ни удивлява вече почти половин век. Тя притежава дарбата да сътворява особен вид магия с партньорите си в киното и в театъра, както и да пресъздава безкомпромисно, дори в малките детайли, всеки образ, с който се захване. С респектиращото си сценично присъствие, силната си социална позиция и неподражаемото си чувство за хумор тя е една от живите легенди на нашето съвремие.

Нека си припомним някои от най-добрите й превъплъщения във филмови екранизации на книги:

 

1. Джоан от „Крамър срещу Крамър“ по романа на Ейвъри Корман

През 1979 г. Стрийп получава награди „Златен глобус“ и „Оскар“ за ролята на майка, която се развежда и изоставя детето си, за да търси собствената си идентичност. Актрисата споделя, че образът на Джоан е първото й голямо предизвикателство в киното, което й позволява да пресъздаде нюансите на един характер и вътрешната му борба, както и да покаже променящата се роля на жените в обществото.

 

2. Сара и Анна в „Жената на френския лейтенант“ по романа „Грешницата от Лайм Риджис“ на Джон Фаулз

Снимка: United Artists/The Kobal Collection

„Жената на френския лейтенант“ е перфектната витрина, на която Стрийп може да покаже многопластовия си талант. Тук тя изиграва две жени в различни епохи, споделящи еднакви терзания на страст и обреченост. През 1867 г. Сара и Чарлс преживяват кратка любовна афера, която скандализира жителите на градчето Лайм Риджис и разтърсва из основи светогледа на младия учен. Повече от сто години ги делят от Анна и Майк, които пресъздават на лента тяхната история. Дали съдбата на актьорите ще преповтори тази на персонажите им?

 

3. Софи от „Изборът на Софи“ по романа на Уилям Стайрън

Вероятно най-съвършеното изпълнение на Мерил Стрийп е в ролята на оцелялата след Холокоста Софи. Изпълнението включва всички отличителни белези на актьорската й игра – доминиращо екранно присъствие, нюансираност, пълно сливане с образа и перфектен акцент. Софи крие ужасяваща тайна от миналото си и непоносимо чувство за вина. Единствената причина да живее е приятелят й Нейтън, който е обсебен от Холокоста. На пътя на невъзможното им щастие са застанали призрачни образи и мъчителни натрапчиви идеи, които трябва да бъдат споделени.

 

4. Кари в „Поздрави от Холивуд“ по полуавтобиографичната книга на Кари Фишър

Мерил Стрийп и Кари Фишър (снимка: Elite Daily)

„Поздрави от Холивуд“ е ироничен и хаплив разказ за живота в меката на киното по полуавтобиографичната книга на легендарната Кари Фишър. Стрийп влиза в ролята на актриса, възстановяваща се от зависимостта си към наркотиците и решена да изгради наново бляскавата си кариера. Образът позволява на Стрийп да ни покаже комедийния си талант и едновременно с това да бъде ту параноична и уязвима, ту самоуверена и оптимистично настроена.

 

5. Карен в „Далеч от Африка“ по автобиографичния роман на Карен Бликсен

Това е едно от ключовите изпълнения на американската актриса. Зад елегантността, самоувереността и стоицизма на героинята си Стрийп успява да изгради мощно ядро на страст и емоционалност, които са фундамент на целия филм. Прекрасните екзотични картини на Кения са идеалният фон за големия й талант, а в играта й партнира брилянтният Робърт Редфорд.

 

6. Франческа от „Мостовете на Медисън“ по романа на Робърт Джеймс Уолър

Нежният разказ за забранената връзка между домакиня от дълбоката американска провинция и чаровен фотограф на National Geographic е една от класическите любовни истории в съвременното кино. Стрийп с лекота води героинята си през редица емоционални състояния – от самота, апатия и примирение, през всепоглъщащо любовно замайване, до безрадостното чувство за дълг, което следва с печална решителност. В играта й партнира друга филмова икона – Клинт Ийстууд.

 

7. Сюзън в „Адаптация“ по „Крадецът на орхидеи“ на Сюзън Орлеан

Мерил Стрийп споделя, че сценарият на „Адаптация“ е най-добрият, който е чела. Ролята на писателката Сюзън се явява преломен момент в творчеството й – началото на възхода й от 2000 година до наши дни. В този филм Стрийп играе с безграничен чар, лекота и без поза. За зрителя не остава скрито и колко много се забавляват двамата с Никълъс Кейдж. Заедно успяват да изградят незабравимите, шантави и романтични образи в един от най-оригиналните филми за всички времена.

 

8. Клариса Вон в „Часовете“ по романа на Майкъл Кънингам

„Часовете“ разказва историята на три жени от различни епохи, чиито съдби се преплитат посредством романа „Госпожа Далауей“ на Вирджиния Улф. Героините са интелигентни и затворени, не намират удовлетворение в рутината и търсят как да си върнат онзи съкровен миг, в който са изпитали върховна наслада от живота. Мерил Стрийп изиграва ролята на литературната редакторка Клариса с присъщото си майсторство, а от изключителната й актьорска чувствителност произтичат някои от най-запомнящите се сцени във филма. Наравно с нея прекрасни изпълнения правят Никол Кидман, Джулиан Мур и Ед Харис.

 

9. Миранда Пристли в „Дяволът носи Прада“ по романа на Лорън Уайзбъргър

Мерил Стрийп е изключителна в един филм, за който никой не очаква да се превърне в шедьовър. Тя успява да изгради брилянтен образ и да плени зрителя. Изпълнението й е невероятно прецизно и внимателно контролирано, така че под леденото излъчване и безкомпромисното поведение на Миранда Пристли – хищница в света на модата и диктаторка сред подчинените си, да успеем да видим сянка на емоционалност и човечност.

 

10. Джулия Чайлд в „Джули и Джулия“ по My Life in France на Джулия Чайлд

Когато Мерил Стрийп е на екран, не можеш да откъснеш очи. Една от най-пленителните й роли (и мой личен фаворит) е тази на американската легенда в кулинарията Джулия Чайлд. Стрийп пресъздава с лекота безкрайното любопитство и очарователната любов към храната и живота на героинята си. Историята проследява годините на Чайлд във Франция и написването на култовата й кулинарна книга „Изкуството на френската кухня“.

Скоро към тези емблематични роли ще бъде добавено и участието на Мерил Стрийп във втория сезон на сериала „Големите малки лъжи“ по романа на Лиан Мориарти.