fb
10, които...Специални

10 цитата от „Аристотел и Данте се гмурват във водите на света“

5 мин.

„Аристотел и Данте откриват тайните на вселената“ и „Аристотел и Данте се гмурват във водите на света“ (изд. „Сиела“) от Бенджамин Алире Саенц и в превод на Деница Райкова са романи, които препрочитам с молив в ръка. Всеки път откривам нещо ново, което да си отбележа, за да се връщам към него отново и отново. Саенц е на първо място поет и в прозата му това си личи. Историята му за двамата тийнейджъри Аристотел и Данте е една от най-красивите, в която съм имала удоволствието да се потопя. След като ви предложихме 10 цитата от първата книга, подбрахме и колекция цитати от продължението, за да се докоснете до вълнуващия и предизвикателен свят на двете момчета.

– Какво ще правя, мамо?
– Знаеш ли какво е картограф?
– Разбира се, че знам, Данте ме научи на тази дума. Това е някой, който създава карти. Искам да кажа, не създава това, което е там, просто го нанася на карта и… ами показва на хората какво има там.
– Това е, значи – каза тя. – Ти и Данте ще картографирате нов свят.

Постоянно мисля за Данте и това за картографа. Създаването на карта на новия свят. Нямаше ли това да е нещо фантастично, удивително, прекрасно? Светът според Ари и Данте. Данте и аз, вървящи през един свят, свят, който никой досега не беше виждал, и нанасящи на картата всички реки и прокарващи пътеки, така че пътуването на никого от онези, които идваха след нас през пустошта, да не е плашещо. Никой, който идваше след нас, нямаше да се изгуби благодарение на картите, които бяхме направили. Фантастично, удивително, прекрасно.

– Пиша стихотворение за теб. Още не съм го завършил – но имам края. „Ти си всяка улица, по която съм вървял. Ти си дървото през прозореца, врабчето в полет. Ти си книгата, която чета. Ти си всяко стихотворение, което съм обичал.“

Почувствах се, сякаш бях центърът на Вселената.

Аристотел и Данте откриват тайните на Вселената
Изображение: Junk Knight

Във Вселената има глас, който съдържа истината за всички онези, които вървят по земята. Вярвам, че сме родени по причини, които не разбираме – и от нас зависи да открием тези причини. Това е единствената ви задача. Ако сте достатъчно смели и седнете и да се вслушате в гласа на Вселената, в тишината, която живее в нас, тогава винаги ще знаете кое има значение – и ще знаете също и че сте по-важни за Вселената, отколкото някога ще узнаете.

– Когато си съвсем сам – прошепна, – хората, които забелязват – това са хората, които те подкрепят. Това са хората, които те обичат.

Така стоят нещата с приятелите. Всеки един от тях е различен. И всеки приятел знае нещо за теб, което другите ти приятели не знаят. Предполагам, че част от това да сте приятели, е, че споделяш тайна с всеки от тях. Не е нужно тайната да е голяма. Може да е съвсем малка. Но споделянето на тази тайна е едно от нещата, които ви правят приятели. Смятах, че това е твърде удивително.

Знаеш ли, Ари, расизмът е нещо, за което е почти невъзможо да се говори. И затова повечето от нас не говорят за него. Мисля, че по някакъв начин знаем, че всички сме въвлечени. Расизмът е пръст, насочен срещу всички ни, и на всеки няколко години избухва експлозия – и за кратко всички я обсъждаме. И всички вдигат ръце и казват: „Расизъм? Аз съм против него.“ Всички сме против него. И изпитваме солидарност. Правим няколко ромени тук и там – но не правим истински промени. Все едно купуваме нова кола, но постоянно караме в една и съща посока.

Не знаем как да бъдем свободни, защото не знаем как да освободим онези, които заробваме. Дори не знаем, че правим нещо подобно. Може би си мислим, че нашата свобода е по-малко ценна, ако всички други я имат. И се страхуваме. Страхуваме се, че ако някой иска това, което имаме, отнема нещо, което принадлежи на нас – и само на нас. Но на кого принадлежи една страна? Кажи ми? На кого принадлежи земята? Иска ми се да мисля, че някой ден ще осъзнаем, че земята принадлежи на всички ни. Но няма да доживея този ден.

У момичетата имаше нещо, което момчетата нямаха – и никога нямаше да имат. Бяха невероятни. Може би един ден, вместо винаги да се налага да доказват, че са истински мъже, мъжете щяха да изучат поведението на жените и да започнат да се държат малко повече като тях. Ето това щеше да е страхотно.

Да живеем и никога да не проумеем странните и прекрасни мистерии на човешкото сърце, означава да превърнем живота си в трагедия.

Можете да поръчате „Аристотел и Данте се гмурват във водите на света“ от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta22q1 при завършване на поръчката си. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на “Аз чета”.