fb
Книги и киноСпециални

11 филмови адаптации на книги, които очакваме с нетърпение до края на 2017

6 мин.

В началото на годината ви споделихме списък на BuzzFeed с 20 екранизации, създадени по книги. Няма да се повтаряме, може да си ги припомните тук, а по-надолу ще откриете какво добавят от сайта Vulture:

15 септември

Филм: Rebel in the Rye (режисьор Дани Стронг)

Книга: По-горе към билото: Животът на Дж. Д. Селинджър от Кенет Славенски (изд. „Дамян Яков“)

Биографичният филм проследява живота на Дж. Д. Селинджър – от младежките му години на бунтар до написването на всепризнатия шедьовър „Спасителят в ръжта“ през 1951 г. Тъй като Селинджър е известен и с ревностното пазене на личния си живот, книгата на американския писател, подготвяна в продължение на осем години, привлича огромен интерес в литературите среди. Произведението съдържа нови интервюта, записи и кореспонденция, които излизат наяве за първи път. В главната роля ще видим британския актьор Никълъс Холт.

 

15 септември

Филм:Американски убиец“ (режисьор Майкъл Куеста)

Книга: American Assassinот Винс Флин

Преди смъртта си през 2013 г. Винс Флин издава поредица с повече от дузина бестселъри с главен герой Мич Рап. Във филма на Куеста Дилън О’Брайън изиграва главната роля – на агент под прикритие, борещ се с тероризма. „Американски убиец“ е първата от книгите за Мич, в която разбираме мотивацията му да стане агент, а именно – смъртта на приятелката му в терористична атака. Заедно с други агенти, чийто стил на работа е да заобикалят закона, той поема задачата да осуети нова световна война в близкия изток.

 

22 септември

Film: Довереникът на кралицата“ (режисьор Стивън Фриърс)

Книга:  „Victoria & Abdul: The True Story of the Queen’s Closest Confidant“ от Шрабани Басу

Българската премиера на филма е 29 септември, а главните роли са поверени на носителката на Оскар Джуди Денч и Али Фазал. „Довереникът на кралицата“ донесе на режисьора Стивън Фриър специалната награда за цялостно творчество на кинофестивала във Венеция тази година. Сюжетът на лентата проследява невероятната действителна история на трогателно и крайно нетипично за епохата, в което се е случило, приятелство между кралица Виктория и индийския й прислужник Абдул Карим. То преобразява британската кралица и успява да оцелее въпреки многобройните опити за саботаж от обкръжението на кралската особа.

 

22 септември

Филм: Stronger (режисьор Дейвид Гордън Грийн)

Книга: Strongerот Джеф Бауман и Брет Уитър

Роденият в Бостън Джеф Бауман се радва в прегръдките на своята приятелка точно след като е прекосил финала на бостънския маратон през 2013 г. Този миг е брутално прекъснат от екслозия.

Бауман пише автобиографичната книга „Stronger”, за да разкаже за изпитанията, през които е минал след инцидента. В детайли са описани сцените, на които е станал свидетел на мястото на атаката, ампутацията на двата си крака и помощта, която е оказал на ФБР като ключов свидетел в разследването на Джокар Царнаев.

 

13 октомври

Филм: The Foreigner (режисьор – Мартин Кембъл)

Книга: „Китаецът“ от Стивън Ледър

Джеки Чан и Пиърс Броснан ще си партнират в лентата по романа от 1992 г. на английския писател и журналист Стивън Ледър, живеещ в Тайланд. Екшън трилърът разказва за скромен собственик на магазин в Лондон, който е заровил миналото си на наемен убиец. Когато обаче дъщеря му е убита в терористична атака, той се връща към уменията си от миналото, за да отмъсти и да всее хаос в британското правителство.

 

20 октомври

Филм: „Снежния човек“ (режисьор Томас Алфредсон)

Книга: Снежния човек от Ю Несбьо

Снежния човек(изд. Емас) е седмия роман от норвежката криминална поредица на писателя Ю Несбьо с главен герой Хари Хуле. Във филма Майкъл Фасбендър влиза в ролята на главен детектив, който разследва жестоко убийство на жена и го свързва с други престъпления от изминалото десетилетие, случили се след падането на първия сняг. Оказва се, че убиецът е един от най-извратените и трудни за залавяне престъпници в норвежката столица Осло.

 

20 октомври

Филм: „Same Kind of Different as Me(режисьор Майкъл Карни)

Книга: „Same Kind of Different as Me: a Modern-Day Slave, an International Art Dealer, and the Unlikely Woman Who Bound Them Together” от Рон Хол, Девън Мур и Лин Винсънт

Истинска история за трима възрастни с различни житейски пътища, които в даден момент преплитат животите си. Богата, нещастно омъжена южнячка сънува, че среща мъдрец. Когато помага като доброволец в кухня за бездомни, тя осъзнава, че е срещнала човека от съня си. Следва пътешествие, изпълнено с медитация и вяра.

 

27 октомври

Филм: Thank You for Your Service(режисьор Джейсън Хол)

Книга: Thank You for Your Service от Дейвид Финкъл

Нехудожествена хроника за група войници, служили във втори пехотен полк в Багдад. Завръщайки се, те се опитват да се пригодят към ежедневния живот на мирна земя. Макар да са щастливи, че са отново при семействата си, преминават през посттравматичен стрес – неизбежна последица от войната, застрашаваща психичното им здраве и живота им.

 

23 ноември

Филм: Call Me by Your Name“ (режисьор – Лука Гуаданино)

Книга: Call Me by Your Nameот Андре Акиман

Говори се, че филмовата лента има шансове да спечели Оскар. Базирана е на успешния едноименен роман на Андре Акиман, а автор на сценария е три пъти номинираният за „Оскар” Джеймс Айвъри („Имението „Хауърдс Енд”, „Остатъците от деня”).

Историята започва през лятото на 1983 г. в Северна Италия, където 17-годишният Елио Пърлман живее със своите родители. Всяко лято те посрещат млад американски изследовател във вилата си. Между Елио и госта припламват искри на страст, които оцеляват повече от две десетилетия.

 

15 декември

Филм: „Бикът Фердинанд“ (режисьор Карлос Сандана)

Книга: The Story of Ferdinanrd от Мънро Лийф

Българската премиера на анимацията по книгата на Лийф от 1936 г. е на 22 декември 2017 г.

Чаровната история за испанския бик, който предпочита да си почива и лежи необезпокояван на тучни поляни, отколкото да си има вземане-даване с тореадори. Един ден обаче Фердинанд е взет по грешка за друг по-силен свой събрат и е принуден да направи единственото нещо, което истински мрази – да се бие.

 

20 декември

Филм: „Джуманджи: Добре дошли в джунглата“ (режисьор Джейк Касдан)

Книга: „Джуманджи“ от Крис Ван Алсбърг

Базиран на картинната детска книга на Алсбърг от 1981 г., филмът е продължение на продукцията от 1995 г. със същото заглавие.

Група гимназисти са наказани в едно мазе, където откриват стара конзола за видео игри и влизат в света-джунгла на играта. От тях се очаква не просто да играят, а да оцеляват.