fb
Книги и киноСпециални

20 книги, които да прочетем преди да ги видим на големия екран през 2017 г.

11 мин.

Винаги когато видя, че по книга, която не съм чела, скоро ще излиза филм, изпадам в дълбоко двоумение. Дали бързо да я прочета и с това рязко да намаля шансовете екранизацията да ми хареса, или да дам по-голям шанс на магията на киното да ме спечели с цената на това да си разваля удоволствието от четенето.

За да имам повече време да избера една от опциите, вече не чакам деня преди премиерата, а по от рано се информирам коя ще е следващата екранизация, която ще ме хвърли в дълбоко колебание. BuzzFeed предвидливо още в първите дни на годината предлагат следния списък на вниманието на всички любители на екранизации на книги:

 1. „Те живеят в нощта”, Денис Лихейн
  Премиера: 13 януари 2017

173190_b

На голям екран в началото на годината ще видим харизматичния гангстер Джо Кохлин, който се вихри по улиците на Бостън по времето на Голямата депресия и Сухия режим. Хвалена като достойна конкуренция на „Кръстникът”, поредицата на Денис Лихейн за Джо Кохлин е задължително четиво за всички почитатели на книгите за гангстери.

В главните роли ще се превъплътят Зоуи Салдана, Скот Йистууд, Сиена Милър и Бен Афлек, който освен това е адаптирал книгата и е продуцент на екранизацията.

 1. „Кучешки живот”, У. Брус Камерън
  Премиера: 27 януари 2017

kucheshki-zhivot-roman-za-horata

Историята на очарователния Тоби, едно безкрайно отдадено куче, което открива смисъла на своето съществуване и щастието си в това да учи хората да обичат, да се смеят и да бъдат щастливи.

В ролите ще видим Брит Робъртсън, Брадли Купър и Денис Куейд.

 1. „Петдесет нюанса по-тъмно”, Е. Л. Джеймс
  Премиера: 10 февруари 2017

1523_pic_1

Втората част от бурната любовна история на Анастейжа и Крисчън обещава да е също толкова бурна и любовна… Аферата между двамата главни герои се разпалва отново, но е време Анастасия да научи и още нещо за миналото на ексцентричния и взискателен любовник.

Дано сте харесали актьорите първия път, защото са си същите – Дакота Джонсън и Джейми Дорнан.

 1. „Моят Свети Валентин”, Лорън Оливър
  Премиера: 3 март 2017

155053_b

Популярната гимназистка Саманта Кингстън се наслаждава на хубав 14-и февруари, докато не загива в катастрофа същия ден. Въпреки това, на следващата сутрин тя се събужда… както и на по-следващата, и по-следващата. Тя изживява последния си ден седем пъти, осъзнавайки колко огромно значение имат и най-малките промени, които прави.

За нас образите в книгата ще пресъздадат Доуи Дъч, Халстън Сейдж и Логън Милър.

 1. „Колибата”, Уилям Пол Йънг
  Премиера: 3 март 2017

50853

Най-малката дъщеря на Макензи Алън, Миси, бива отвлечена по време на семейна почивка и  доказателствата сочат, че тя вероятно е била брутално убита в изоставена барака дълбоко в пустинята Орегон. Четири години по-късно, Мак получава подозрителна бележка, предполагаемо от Бога, който го кани обратно в колибата за един уикенд.

Въпреки здравия разум, той пристига в колибата в един зимен следобед и се връща обратно в най-тъмния си кошмар. Това, което открива там, променя всичко. Сам Уортингтън, Октавия Спенсър и Рада Митчъл са сред актьорския състав на продукцията.

 1. „Чудо”, Ар Джей Паласио
  Премиера: 7 април 2017

174567_b

Огъст Пулман, или Оги, е роден с лицева аномалия, която му пречи да посещава училище заедно с другите деца. Сега, в началото на пети клас в подготвителното училище, той просто иска да бъде третиран като обикновен дете – но съучениците му не могат да свикнат с необичайното му лице.

Книгата започва от гледна точка на Оги, но превключва и показва гледната точка на съучениците му, сестра му, нейния приятел и др. Тези перспективи изграждат портрет на една общност и нейния път от отхвърляне до съпричастност, състрадание и приемане. На екрана щеидим Оуен Уилсън, Джулия Робъртс и Якоб Трембли.

 1. Кръгът”, Дейв Егърс
  Премиера: 28 април 2017

201992_b

„Кръгът”, най-влиятелната интернет компанията в света, свързва личните имейли на потребителите, профилите им в социалните медии и банковите им сметки с универсалната си операционна система, в резултат на което се създава единна онлайн идентичност и нова епоха на социалност и прозрачност.

Когато Mей е наета да работи там, тя се чувства, че е получила шанса на живота си. Но това, което започва като завладяващ разказ за амбицията и идеализмът на една жена, скоро се превръща в наситен с напрежение роман, който повдига въпроси за паметта, историята, неприкосновеността на личния живот, демокрацията и границите на човешкото познание.

Ако с това не ви спечелихме да гледате филма, то актьорският състав най-вероятно ще го направи – Ема Уотсън, Том Ханкс и Джон Бойега.

 1. Вечерята”, Херман Кох
  Премиера: 5 май 2017

vecherqta3

Мрачно напрегнатата и силно противоречива история на две семейства, обединени от ужасяващо престъпление, извършено от 15-годишните им синове. Четиримата вземат най-трудното решение в живота си – по време на вечерята.

Сред бележитите имена в актьорския състав са Ричърд Гиър и Лаура Лини. „От аператива, през основното ястие и десерта, та чак до последните банкноти на бакшиша Херман Кох разкрива тайния живот на две наглед нормални семейства. Живот, който в същността си наподобява айсберг.“ (из ревюто на Димитър Аврамов за романа)

 1. Всичко, всичко” , Никола Юн
  Премиера: 19 май 2017

vsichko-vsichko-9786191571734

„Мади е на седемнайсет години и страда от тежък комбиниран имунодефицит (ТКИД), което означава, че й се налага да живее в стерилна среда. Тя никога не е напускала дома си, а единствените хора, които вижда, са майка й (баща й е починал, когато е била бебе), медицинската сестра Карла и, макар и много рядко, някой от учителите си. Ежедневието й се състои от домашно обучение и разлистване на множество книги, в които старателно надписва мечтите си.

Един ден предначертаното й битие е разтърсено от новите съседи, най-вече от момчето с очи като океан, облечено изцяло в черно. Оли е катализаторът в малкия капсулиран свят на Мади. Той пробужда желанието й за живот – да излезе навън, да вкуси и опита света отвъд стените на дома си. Общуването им започва онлайн, прераства в дълги нощни чатове и неизбежно води до предварително контролирана среща. Духът от бутилката е излязъл и за Мади няма връщане назад. Тя взема решение, което ще промени живота й завинаги“. (из ревюто на Преслава Колева за романа)

 1. „Breath”, Tim Winton
  Премиера: през 2017

19096638

Две момчета, търсещи приключения, стават приятели с мистериозен възрастен авантюрист, който ги тласка да поемат рискове с трайно и дълбоко въздействие върху живота им.

Един от любимите автори на Австралия, Тим Уинтън пресъздава юношеството, прекарано в съпротива, тестване на ограниченията на природата, намиране на сродни души и откриването на това колко далеч може да ни отведе един дъх. С екранизацията се е заел харизматичният Саймън Бейкър, който не само ще играе във филма, но е и негов продуцент, сценарист и режисьор.

 1. „Tulip Fever”, Дебора Могач
  Премиера: 24 февруари 2017

516lgljdzol

Действието в романа се развива в Амстердам през 1630 г., в разгара на треската за лалета, когато богатия търговец Корнелиус Сандвоорт е смутен от младата си жена София, която отчаяно копнее за наследник.

Когато те не успяват да се сдобият с такъв, той поръчва на талантливия млад художник Ян ван Лоос да им нарисува портрет. Между съпругата и Ван Лоос пламва романс с неочаквани последствия.

Ролите са поверени на Алисия Викандер, Кара Делевин и Кристоф Валц.

 1. „The Zookeeper`s Wife”, Даян Акерман
  Премиера: 31 март

the_zookeepers_wife

Книгата разказва истинската история на директора на варшавската зоологическа градина и съпругата му, които спасяват живота на стотици хора от нацистите.

В ролята на съпругата ще се превъплъти Джесика Частейн.

 1. „The Lost City of Z”, Дейвид Гран
  Премиера: 21 април

61-3z0cs-pl-_sx323_bo1-204-203-200_

През 1925 г. легендарният британски изследовател Пърси Фосет се впуска в джунглата на Амазонка, в търсене на легендарна цивилизация и никога не се завръща. През годините безброй пътешественици загиват в опит да намерят доказателства за неговата теория и на мястото, което той нарича „Изгубеният град Z.“

В този документален разказ, журналистът Дейвид Гран преплита  омагьосващите истории за търсенето Фосет на изгубения град  и собственото си пътешествие в смъртоносната джунгла. Сиена Милър, Робърт Патинсън и Том Холанд са познатите имена в актьорския състав тук.

 1. imp_priklyucheniyatanakapitangashti_27931_1„Приключенията на капитан гащи”, Дав Пикли
  Премиера: 2 юни 2017

Джордж и Харолд създават най-великия супергерой в историята на тяхното начално училище –  и са случайно го съживяват. Една история за две деца с огромно въображение и за шантавите премеждията, които следват, когато Капитан долни гащи изскача от страниците, за да спаси деня.

А една от гаранциите, че ще бъде наистина смешно, е гласът на комедианта Кевин Харт, с който ще говори Джордж.

 1. „Братовчедката Рейчъл”, Дафни Дю Морие
  Премиера: 14 юли 2017

198131_b

Млад англичанин планира отмъщение срещу неговата загадъчна, красива братовчедка, вярвайки, че тя е убила настойника му. Чувствата му стават сложни, както той се озовава попадащ под изкусителната магията на нейния чар.

В главните роли са Рейчъл Уайз и Сам Калфин.

 

 

 1. grid-cell-1333-1483566731-7-1„Валериан и Лорелин”
  Премиера: 21 юли 2017

Градът е Галаксити, столица на империята на Теран през 28-и век. Валериан и Лорелин са агенти, които защитават човечеството от нелоялни пътешественици във времето. Те биват изпратени в Ню Йорк през 1986 г., за да попречат на зъл мегаломан, само че през 1986 г. светът е в руини и Ню Йорк е на път да бъде погълнат от океана.

Двамата агенти трябва да се движите в променящото се минало, за да подсигурят съществуването на  бъдещето. Главните роли във филма на Люк Бесон ще изпълнят американският актьор Дейн ДеХаан и британският модел Кара Делевин.

 1. 1880-max„Тъмната кула I: Стрелецът”, Стивън Кинг
  Премиера: 28 юли 2017

Един от култовите романи на Стивън Кинг с първа екранизация. Стрелецът Роналд броди из стария запад в търсене на Тъмната кула с надеждата, че достигането и ще запази разпадащият се негов свят.

Това е първата книга от поредицата, която се състои от седем части, а на големия екран ще видим Идрис Елба и Матю Макконъхи. Изборът на актьори вече предизвика много коментари от феновете на поредицата и Краля на ужаса. Дали рискът е бил оправдан, предстои да разберем в киносалона.

 1. 1291-max„То”, Стивън Кинг
  Премиера: 8 септември 2017

Още една от най-популярните творби на Стивън Кинг ще ни привлече със сигурност към залите. „То” разказва за завръщането на седем души в родния им град, за да се изправят пред кошмара, с който са се сблъскали, когато са били тийнейджъри. Зло, което си няма име, а е просто „то”.

 1. grid-cell-30672-1483566980-2„Планината помежду ни”, Чарлс Мартин
  Премиера: 20 октомври 2017

Двойка оцелява самолетна катастрофа в планината, където са принудени да разчитат един на друг и да търсят сигурност, докато са тежко ранени. Идрис Елба и Кейт Уинслет ще са тази борещата се за оцеляване двойка.

 1. „Убийство в Ориент експрес”, Агат Кристи
  Премиера: 22 ноември 2017

148484_b

Малко след полунощ, снежна буря спира Ориент експрес по средата на Югославия. Луксозният влак е изненадващо пълен за това време на годината.

Но на сутринта има един пътник по-малко. Уважаван американски джентълмен лежи мъртъв в купето си, намушкан десетина пъти, а вратата е заключена отвътре.

Еркюл Поаро също се намира във влака, след като пристига в последния момент, за да получи за купе във втора класа  – и най-поразителния случай в знаменитата си кариера.

Ще бъде страхотна литературно-кинематографична година, нали?!

Вижте и книгите, които ще видим като сериали на телевизионния екран през годината.