fb
10, които...Специални

12 магически детайла, които сте пропуснали в „Хари Потър“

8 мин.

Почти тринадесет години след излизането на последната книга от поредицата за Хари Потър (изд. „Егмонт“), Дж. К. Роулинг все още доказва, че очевидно е истинска магьосница и оставя феновете си като ударени от Редукто.  Дори да си мислите, че знаете всичко за магьосническия свят, върнете ли се обратно към книгите, винаги ще забележите някой малък удивителен детайл, който някак си сте пропускали досега (предполагаме, че Роулинг е използвала времеврът, когато е пишела). Представяме ви 12 магически обрата, които Cosmopolitan представи в статия, заедно с детайли от седемте книги, свързващи началото с края, края с началото и всичко останало между тях.

Сивиръс Снейп (Източник: Independent.co.uk)

 

1. Първият път, когато Снейп се обръща към Хари, го пита: „Какво ще получа, ако добавя стрит на прах корен от асфодел в инфузия от пелин?“

Според викторианския език на цветята, асфоделът е вид лилия, изразяващ „моите съжаления те следват в гроба“, а пелинът означава „липса“ и символизира горчива скръб. Можем да интерпретираме значението на въпроса на Снейп като „Горчиво съжалявам за смъртта на Лили“.

 

2. Света Хедвига е светец – патрон на мъртвите деца. Докато совата на ХариХедуиг – е жива, тя го защитава и той избягва смъртта много пъти. След като е убита в „Даровете на смъртта“, можем да приемем смъртта ѝ за улика, подсказваща ни каква е съдбата на Хари в книгата от самото ѝ начало.

 

3. В „Затворникът от Азкабан“, професор Трелони отказва да седне на една маса, след като е поканена от Дъмбълдор, тъй като вече са седнали дванадесет души.

„— Не бих дръзнала, директоре! Седна ли и аз, ще станем тринайсет! Няма нищо по-злощастно от това! Не забравяйте, че щом тринайсетима седят заедно на маса, първият, който стане, ще бъде и първият, който ще умре.“

В „Хари Потър и Орденът на феникса“, Сириус е първият от тринадесет души, който става от масата, и първият, намерил смъртта си сред тях. След Битката на седмината Потър в „Хари Потър и Даровете на Смъртта“, тринадесетима успяват да стигнат до Хралупата. Лупин е първият от тях, който се изправя, за да потърси тялото на Аластор Муди. По-късно, той първи от групата загива в Битката за Хогуортс.

 

4. Да се върнем към „Хари Потър и Философският камък“. През зимата, когато Хогуортс е покрит със сняг, Роулинг описва как Фред и Джордж са наказани, „понеже омагьосаха няколко снежни топки да преследват Куиръл навсякъде и да отскачат от задната част на тюрбана му“.

Чие леко ужасяващо лице, водещо полу-живот, се намира под тюрбана на Куиръл? Да, близнаците Уизли всъщност изстрелват снежни топки право към Волди. Ха.

 

5. В „Хари Потър и Огненият бокал“, професор Трелони казва на Хари: „Мисля, че съм права в предположението си, миличък — роден си в средата на зимата.“ Той отвръща, че всъщност е роден в средата на юли, карайки ни да се съмняваме в интуицията ѝ.

Рожденият ден на Волдемор обаче е на 31 декември и, както откриваме в „Даровете на смъртта“, Хари е хоркрукс – в него живее част от душата на Волдемор,  навеждайки ни на мисълта, че Трелони е усетила присъствието му четири години преди Хари, а и ние, да разберем за него.

Източник: Listal

 

6. Ако сте добре запознати с теориите на Потър феновете, сигурно вече сте чували тази, която предполага, че Дъмбълдор е Смъртта. Дори Роулинг си признава, че обожава идеята. Дъмбълдор е този, който косвено предавана Хари всички Дарове на смъртта, след което го посреща като „стар приятел“ на гара Кингс Крос, напомняйки ни за приказката за Тримата братя.

Ако това не е достатъчно магично, то замислете се как Волдемор представлява първия брат, ламтящ за могъщество и сила, Снейп  напомня за втория брат, изгубил завинаги любимата жена, и Хари прилича на най-малкия, който се крие от Смъртта под мантията невидимка, но накрая я посреща без страх.

Между другото, да не забравяме, че ако проследим родословните дървета на Хари и Волдемор, виждаме, че и двамата са потомци на братята ПевърилАнтиох, Кадмус и Игнотус, за които се смята, че са създателите на Даровете на Смъртта.

 

7. По време на американската си обиколка след излизането на „Хари Потър и Даровете на смъртта“ през 2007 г., Роулинг споделя, че „най-триумфалният миг“ на Рон е когато открива, че той, Хари и Хърмаяни, доживяват да видят лицата си като картички от шоколадови жаби – един от първите предмети, заради които Рон и Хари се сприятеляват, пътувайки в Хогуортс експрес за първата си година в училището.

В картичките Хари е описан като „първия и единствен магьосник, за когото се знае, че е оживял след проклятието за убиване, най-известен с победата си над най-опасния черен магьосник на всички времена, Лорд Волдемор“, докато Рон е оценен заради „унищожаването на Хоркрукси, довели до победата над Волдемор, и внесъл революционни промени в Министерството на Магията“. Хърмаяни пък е описана като „най-умната вещица на своето време, която премахва законите за чистокръвните магьосници и води камапнии, защитаващи правата на не-човешките създания като домашните духчета“.

 

8. Входът към кабинета на Дъмбълдор във филмите е показан като голяма птица, която защитава тайното стълбище, в което има повече символизъм, отколкото предполагате. Ако се вгледате внимателно, ще забележите, че животното е грифон, което буквално прави входа грифинска врата, или Гифиндор (От английски: griffin – „грифон“ и door – „врата“). Аха.

 

9. Хари за пръв път използва летежна пудра в камината на семейство Уизли в „Хари Потър и Стаята на тайните“ и  по погершка се озовава в магазина за предмети, свързани с черна магия, „Боргин и Бъркс“ на Мракон-Али. Ако сте големи Потър-маниаци сигурно си спомняте, че към магазина се запътват Драко и Луциус Малфой и в стремежа си да се скрие от тях, Хари „забеляза отляво голям черен шкаф, бързо се пъхна вътре и придърпа вратите, като си остави малък процеп, за да гледа през него“.

Това е същият изчезващ съндък, който Драко използва в „Хари Потър и Нечистокръвния принц“, за да тарнспортира смъртожадни в Хогуортс чрез друг съндък, намиращ се в Нужната стая.

 

10. Независимо дали им харесва или не, Рон и Хърмаяни явно са родени един за друг – дори патронусите им го потвърждават. Джак-ръсел териерите са порода ловни кучета, които преследват вредители като плъхове, язовци, лисици и видри. Думата „териер“ означава „земно куче“, тъй като те преследват язовците и лисиците в бърлогите им, и видрите – във водата. Патронусът на Рон е териер, а на Хърмаяни – видра, следователно той винаги тича след нея.

Хитроумната карта (източник: Warner Bros)

 

11. В крайна сметка, Мародерите умират точно в обратен ред на този, в който се появяват на Хитроумната карта: Лун, Опаш, Лап и Рог. Редът, в който загиват, е: Джеймс, Сириус, Питър и Ремус.

 

12. Може би предполагате, че Черният знак на смъртожадните (представляващ змия, излизаща от устата на череп) е избран само защото напомня на символа на дома Слидерин – змия, и заради факта, че Волдемор е Змиеуст.  Но обръщали ли сте внимание, че в „Хари Потър и Стаята на тайните“ базилискът излиза през тунел от устата на каменното лице на Салазар Слидерин? Подходящ избор за знак от наследника на Слидерин. 

 

 

 

Още:

10 урока за живота от книгите за Хари Потър

Нощта на книгите за Хари Потър в София – галерия

8 вечни книги, препоръчани от Дж. К. Роулинг

Сякаш неусетно Хари Потър стана на 20

Снимка на публикацията Toni Ferreira Ph from Pexels