fb
БиблиотекитеНовини

14 читалищни библиотеки получиха като дарение книги и игри за най-малките

1 мин.

Част от дарените книги

14 читалищни библиотеки с висока посещаемост са получили дарение  – книги и игри за най-малките си читатели – децата на възраст от 1 до 6 години.

Дарението е осъществено в рамките на проект на Българската библиотечно-информационна асоциация. До библиотеките са достигнали общо 2774 книги и игри като 860 от тях са дарени от Министерството на образованието и науката, а останалите са дарени или закупени със събраните пари от двете дарителски кампании в платформите GlobalGiving, „България дарява“, както и инициативата RE:TURN на Фондация „Америка за България“.

Всички библиотеки, които са получили дарение, се намират в отдалечени, планински и погранични райони, но са били много посещавани през 2017 и 2018 година. Става дума за читалищните библиотеки в Алфатар (обл. Силистра), Белоградчик (обл. Видин), село Бенковски (обл. Кърджали), село Гьоврен (обл. Смолян), село Зверино (обл. Враца), село Кочан (обл. Благоевград), село Ново село (обл. Видин), село Професор Иширково (обл. Силистра), Рила (обл. Кюстендил), Симеоновград (обл. Хасково), село Старцево (обл Смолян), Сърница (обл. Пазарджик), Трявна (обл. Габрово), Чипровци (обл. Монтана).

Библиотеките ще разпространят информацията за подарените нови книги и ще осигурят достъп до тях не само на читателите си, но и на децата от детските градина и училищата, както и на родителите на деца от 1 до 6 години в населените места. В библиотеките ще се организират изложби, представяния и четения с получените по проекта книги и игри за децата и техните родители.

Снимка: Pixabay