fb
БългарияНовини

2 български детски книги са включени в каталога White Ravens 2018 на мюнхенската библиотека

2 мин.

Две български книги за деца намериха място в каталога White Ravens 2018 на Международната детско-юношеска библиотека в Мюнхен, научаваме от сайта „Детски книги“. Отличените са „Птиче село“ (изд. „Жанет 45“) на младата художничка Катина Недева, която е авторка на текста и илюстрациите, и „Луна“ (изд. „Бегемот“) на Николай Грозни с илюстрации на Ива Сашева. И двете книги бяха номинирани за Наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“ 2018. В последното издание на каталога място са намерили 200 книги за деца на 38 езика от 59 страни.

По традиция печатното издание на каталога ще бъде представено по време на Панаира на книгата във Франкфурт (на 11 октомври), а всички 200 избрани заглавия ще бъдат изложени на щанда на Международната детско-юношеска библиотека на Панаира на детската книга в Болоня в началото на април 2019 година.

„Птиче село“ и „Луна“ вървят по стъпките на „Лапи“ (изд. „Жанет 45“) на Т. Яна Якова„Книга как се прави“ (изд. „Бяла лодка“) на Ася Колева„Весел, гъделичкащ смях“ на Маргарит Минков, „4 приказки без връщане“ (изд. „Жанет 45“) на Яна Букова и „Градска география“ (изд. „Точица“) на Зорница Христова и Десислава Димитрова с илюстрации на Сияна Захариева, които бяха включени с каталога съответно през 2015 г. (2), 2016 г. (1) и 2017 г. (2).

Включването на съвременни български детски книги в престижния каталог е резултат от сътрудничеството на Фондация „Детски книги“, организатор на наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“, и Internationale Jugendbibliothek в Мюнхен – съставител на каталога. В него всяка година екип от специалисти в сферата на литературата за подрастващи подбира 200 заглавия. От 2015 г. фондацията изпраща за включване в каталога всички заглавията от български автори, номинирани за наградата „Бисерче вълшебно“.

Снимка на публикацията: Tatiana Bobkova