fb
Новини

200 автори в програмата на литературния фестивал в Берлин

2 мин.

Организаторите на берлинския международен литературен фестивал обявиха богатата си програма, включваща автори, илюстратори и учени, съобщи Publishing Perspectives. Фестивалът ще се проведе между 6 и 16 септември 2017 г. в немската столица.

11-дневната програма обхваща 200 автори и следните три основни теми:

  • Демокрация и свобода, с фокус върху причините за политически грешки през последните 30 години
  • Морета и океани, в контекста на климатичните промени
  • Теория за произхода на вселената според Раул Шрот и първата му книга “First Earth”

Париж, 1935

Автори, журналисти и учени ще дискутират първата тема, вдъхновени от знаково събитие с подобна насоченост – първия международен конгрес на писатели за защита на културата – състоял се в Париж през 1935 г. Според организаторите:

„Целта на конгреса е да се дискутират причините за различни политически грешки от последните десетилетия и да  се генерират идеи за в бъдеще “      

Турската писателка Елиф Шафак ще открие фестивала с лекция на 6 септември. На следващия ден носителката на престижната награда MAN BOOKER Арундати Рой ще  представи новия си роман “The Ministry of Utmost Happiness” – появяващ се на литературната сцена след 20 години затишие.

Elif Shafak

Елиф Шафак

Френската писателка Ясмина Реза, позната на българските читатели с романите си „Блажени са блажените“ (изд. Факел Експрес) и „Зазоряване вечер или нощем“ (изд. Пулсио) ще закрие берлинския фестивал с представянето на своята нова книга „Babylon”.

Сред останалите гости са авторите, познати и в България – Салман Рушди и Мохсин Хамид, който ще представи новата си книга „Exit West” на 7 септември.

Други акценти в програмата ще бъдат:

  • детската литература – своите творби ще представят 32 автори и илюстратори, сред които Мег Рософ (янг адълт писателка, носителка на наградата „Астрид Линдгрен“ за 2016 г.) и Леви Пинфолд (популярен с илюстрациите си за поредицата за Хари Потър)
  • науката и нейната роля в изследването на литературата
  • дискусии между писатели и учени като част от инициативата „Science Year 2016*17“, изследваща световните морета и океани
  • честване на 20 годишнината на списанието за модерна арабска литература „Banipal”
  • темата за бежанците в европейски и световен контекст – 14 автори от различни страни ще представят свои текстове, а антологията предстои да бъде публикувана на немски и английски език

Повече информация за събитието може да бъде намерена на официалната страница на берлинския литературен фестивал, тук.