fb
БългарияНовини

21 финалисти продължават във втория етап на битката за „Любимата книга на България” 2016 г.

2 мин.

Вече са ясни всички 21 финалистите в седемте категории на конкурсa „Моята любима книга – 2016“. Сред тях са 10 български издания, а гласовете, които получиха в първия кръг, ще бъдат нулирани и всички заглавия ще имат равен старт.

От 13 до 19 март на сайта www.vsichkozaknigite.bg читателите ще могат да гласуват само за една от книгите финалисти и така да определят победителите, които да получат призовете за „Любима книга на България“ за изминалата година в отделните категории.

Над 7000 са гласувалите в първия етап, който продължи от 6 февруари до 10 март. В него участваха общо 335 заглавия, издадени за първи път през 2016 година.

Ето заглавията, събрали най-много гласове, във всяка една от седемте категории (по азбучен ред):

„Съвременна художествена проза“: „Бабо, разкажи ми спомен“ от Ивинела Самуилова, „Писма до Дядо Коледа“ от Дж. Р. Р. Толкин и „Щъркелите и планината“ от Мирослав Пенков.

„Дамски романи“: „Обречена на теб“ от Силвия Дей, „След теб“ от Джоджо Мойс и „Ще се видим в Париж“ от Мишел Гейбъл;

„Трилъри и криминална литература“: „Край на дежурството“ от Стивън Кинг, „Ритуалът“ от Радко Пенев и „Таен свидетел“ от Джон Гришам;

„Исторически романи“: „Аз още броя дните“ от Георги Бърдаров, „Орденът на Асасините: Подземен свят“ от Оливър Боудън и „Цигуларят от Венеция“ от Алисия Паломбо;

„Фантастика, фентъзи и хорър“: „Двор от мъгла и ярост“ от Сара Дж. Маас, „ЛАМЯ ЕООД“ от Марин Трошанов и „Самодива“ от Краси Зуркова;

„Нехудожествена литература“: „101 романтични места в България“ от Иван Михалев и Елина Цанкова, „Винаги тя“ от Майкъл Шулман и „Илън Мъск“ от Ашли Ванс;

„Поезия“: „За кого се сещаш, когато се сещаш за някого“ от Константин Трендафилов, „Там, където не сме“ от Георги Господинов и „Този път, за да ме чуеш“ от Ралица Генчева.

Основни партньори на конкурса „Моята любима книга – 2016” са НДК и Национален център за книгата. Проектът е съфинансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2017 г. Организира се със съдействието на катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване“ към ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски“. Oсновен медиен партньор е БНТ, а медийни партньори на конкурса са: Actualno.com, Economy.bg, OFFNews.bg, Stand.bg, Rozali.com, AzCheta.com, Chetecut.com и „Четат ли двама”.