fb
10, които...Специални

23 книги за книгите, с които да отпразнувате Световния ден на книгата и авторското право

14 мин.

Advertorial

На 23 април посрещаме Световния ден на книгата и авторското право и честваме любовта към четенето и щастието, с което то изпълва живота ни. От Ozone.bg също отбелязват подобаващо повода с куп страхотни предложения за изкушените от света на литературата. До 24 април включително там ви очакват над 25 000 книги с намаления от 23% до 80%. И понеже знаете, че хубавите препоръки са нашата специалност, избрахме специално за вас 23 прекрасни заглавия, посветени на четенето, литературата, книжарниците и библиотеките, с които да се възползвате от промоцията и да се порадвате на празника по възможно най-добрия начин – с книга в ръка!

 

Времето на жените без часовник“ от Мамен Санчес

Когато Естела и Тони измислят страшни истории за съседите си и ги записват на стара пишеща машина, никой не предполага, че след години един от тях ще спечели Нобелова награда за литература. Петдесет години след публикуването на дебютния скандален роман на Естела Валиенте, разбунил литературните духове през 70-те години, младата и амбициозна журналистка Мая е готова на всичко, за да стигне до мистериозната писателка. Тя е решена да напише единствената официална биография на нобелистката, в която да зададе въпросите, будещи любопитството на литературните среди в продължение на десетилетия.

 

„Всичко започна в книжарничката на Хюго“ от Шели Кинг

Маги Дюпре наскоро е напуснала работата си в стартъп компания в Силициевата долина. Тя прекарва дните си в уютната книжарничка за стари книги „Водното конче“ в компанията на собственика Хюго и на ексцентричните му клиенти. Един ден Маги намира старо издание на романа „Любовникът на лейди Чатърли“ с бележки в полетата, които са си разменяли двама непознати. Впечатлена от изключителната нежност, страст и финес в кореспонденцията, тя решава да я разгласи, за да привлече клиенти. Книжарничката се пълни с хора и всеки иска да разбере какво се е случило с двойката. Романът среща чара на ретрото с модерните технологии и вярата в силата на книгите.

 

dnevnikyt na edin knijar„Дневникът на един книжар“ от Шон Битъл

В „Дневникът на един книжар“ със своите остри коментари, точни наблюдения и несломим хумор Шон Битъл описва трудностите на търговията с книги и изпитанията, на които тя подлага наивните идеалисти, заели се с тази работа. С описанията на срещи с ексцентрични клиенти и конфликти със собствения персонал, коментарите на книги и разказите за приятели, за самотни стари хора и колекционери на книги, за вълнението, пораждано от редки антикварни издания и чара на живота в едно малко градче, „Дневникът на един книжар“ е едновременно весела и тъжна книга за книгите, която няма как да ви остави безразлични.‌

 

„Думи в тъмносиньо“ от Кат Кроули

Това е любовна история. Историята на една книжарница, където читателите оставят писма до непознати, до любимите си хора и до поети, между страниците на книгите. Това е историята на Хенри Джоунс и Рейчъл Суийти. Някога те са били най-добри приятели, но после Рейчъл се мести в малко градче край бреговете на океана. Сега тя се връща и започва работа в книжарницата, докато събира парченцата от разбитото си сърце след смъртта на брат си. Но една част от нея вярва, че бъдещето ѝ е скрито някъде между книгите и любимите ѝ хора, изпълнено с тъмносини думи на надежда и спокойствие.

 

„Еротични истории за пенджабски вдовици“ от Бали Каур Джасвал

Когато Ники приема да води курс по творческо писане в сикхския храм в Лондон, вече си представя литературните шедьоври, които ще се родят под нейно ръководство. Ученичките ѝ обаче се оказват полуграмотни вдовици, които се събират, за да обменят клюки и истории. За нейна изненада траурният бял шал на вдовиците крие не старици, прекарали целия си живот в сянката на своите бащи, съпрузи и братя, изпълнявайки покорно дълга си на съпруги и майки, а жени, чийто вътрешен живот е също толкова богат и плодотворен, колкото и неразказаните им истории.

 

„Забранете тази книга“ от Алън Грац

Всичко започва от едно празно място на рафта в училищната библиотека. Мястото, на което обикновено стои любимият роман на Ейми Ан. Книгата не е взета от друг ученик. Любимата книга на Ейми Ан е забранена. И не е само тя. В библиотеката се появяват списъци с „неподходящи за учениците“ книги и броят на забранените заглавия продължава да расте. Обикновено мълчалива и нерешителна, този път Ейми Ан решава да действа и основава тайна библиотека на забранените книги в своето шкафче. Но дали тайната е добър начин да защитиш онова, което обичаш?

 

 

„Загадката Анри Пик“ от Давид Фоенкинос

„Загадката Анри Пик“ ни разказва как някъде в Бретан един библиотекар решава да събере всички книги, отхвърлени от издателите. Оповестява намерението си и ето че започват да прииждат ръкописи. Сред тях младата издателка Делфин Десперо открива истински шедьовър, написан от никому неизвестния Анри Пик, починал преди две години. Странно, но вдовицата му не знае нищо за никакъв роман. Според нея покойният ѝ съпруг през живота си не е чел книги, още по-малко е писал такива. И все пак романът съществува, има огромен успех и променя съдбата на много хора. А упоритият журналист, който се съмнява в официалната версия, продължава да рови и да си задава въпроси.

 

„Истината за случая Хари Куебърт“ от Жоел Дикер

Младият писател Маркъс Голдман, издал един първи успешен роман, е изпаднал в творческа криза. Неспособен е да напише своя втори роман, който трябва да предаде на издателя си след няколко месеца. Крайният срок наближава, когато се случва нещо свършено неочаквано: неговият приятел и бивш университетски преподавател Хари Куебърт, един от най-уважаваните писатели в страната, е обвинен, че през 1975 г. е убил петнайсетгодишната Нола Келерган, с която е имал връзка. За да оневини Хари и спаси кариерата си на писател, Маркъс трябва да отговори на три въпроса: Кой е убил Нола Келерган? Какво се е случило в Ню Хампшър през 1975 г.? И как се пише бестселър?

 

„Клуб „Мръсни книги“ от Лиза Харисън

Животът на Ем Джей Старк е истинска мечта, но има нещо, което не ѝ позволява да се радва на успехите си, и това е обзелото я усещане за безкрайна самота… След огромно разочарование тя решава да се отдаде на кротък живот в провинциален калифорнийски град. Неочаквано Ем Джей получава мистериозна покана за таен литературен клуб, в който се четат само еротични романи… Потапяйки се в света на книгите и шокиращите писма, оставени им от основателките, четири жени се сближават, а споделените тайни за собствения им живот ги навеждат на мисълта, че може би именно приятелството е това, което им е липсвало досега…

 

knijarnica na kolela„Книжарница на колела“ от Джени Колган

След като любимата ѝ библиотека в Бирмингам затваря врати, Нина е отчаяна. Липсват ѝ срещите и разговорите с читателите, радостта от това, да препоръчаш на всеки точната книга. Тя винаги е мечтала за собствена книжарница и въпреки трудностите успява да се сдобие с малка каравана. Импулсивното ѝ решение за ново начало в живота я отвежда в тучната зеленина на Шотландия. Обикаляйки със своята книжарница на колела из изпълнените със светлина и приказна природа малки градчета, Нина се среща с усмихнати хора, които живеят по свой собствен начин далеч от суетата и суматохата на големия град. Намира много сродни души, обичащи книгите също като нея.

 

Колекция „Гробището на забравените книги“ от Карлос Руис Сафон

„Лабиринт от коридори и рафтове, препълнени с книги, се издигаше от основата към върха, очертавайки същински кошер, изваян от тунели, стълбища, платформи и мостове, които загатваха една исполинска библиотека с невъзможна геометрия.“

Карлос Руис Сафон, най-четеният испански автор след Сервантес, ви кани в един свят на тайнствени ръкописи, мистерии, политически терор, убийства и чудеса. Сафон пресъздава своята готическа Барселона в наелектризиращ разказ за страсти, интриги и приключения, в който фантазията се преплита с реални събития от недалечното минало на Испания.

 

„Литературен обяд и други разкази“ от Ейлиш ни Гуивна

„Литературен обяд и други разкази“ е сборник с дванайсет истории, специално подбрани от авторката Ейлиш ни Гуивна и преводача Димитър Камбуров за българския читател. Те са писани през последните три десетилетия и обхващат голяма част от важните за авторката теми и интерпретации. В селекцията присъстват емблематичните (и безкрайно смешни) „Литературен обяд“ и „Градът на литературата“, посветени на писателския елит на Дъблин и раздаването на субсидии в литературните среди, „Акушерка на феите“, в който майсторски е вплетена ирландска фолклорна приказка, за да ни даде възможност да погледнем през друга призма към събития от днешния ден, и много други.

 

„Макове през октомври“ от Лаура Риньон

‌Каролина е собственичка на живописна кафе-книжарница в центъра на Мадрид. Тя води спокоен живот, изпълнен с много книги и семеен уют. При инцидент обаче губи баща си. Налага се и майка ѝ да постъпи в клиника, защото отказва да общува с околните. След месеци без подобрение Каролина измисля терапия, с която ще се опита да събуди майка си от кататонията. През целия си живот родителите ѝ са били отдадени на литературата и са възпитали децата си на същата обич към книгите. Затова и Каролина се надява, че като ѝ чете, майка ѝ ще се върне в действителността. Но не кои да е книги, а тези, които са променили Каролина. Оказва се, че терапията повлиява не само на майка ѝ, а и на самата нея, като ѝ помага да се помири с призраците от миналото.

 

„Мозайка от убийства“ от Антъни Хоровиц

‌Когато Сюзан Райланд, редактор в лондонско издателство, започва да чете новия роман на Алан Конуей, за нея това е просто редовна работна задача. Тя не подозира, че „Мозайка от убийства“ ще промени изцяло живота ѝ. Колкото повече навлиза в текста, толкова повече Сюзън се убеждава, че в страниците на ръкописа е скрита друга история за престъпления – история от действителния живот, изпълнена с ревност, алчност, безмилостна амбиция и смърт.

 

 

Petra Hartlib - Moyata prekrasna knizharnichka„Моята прекрасна книжарничка“ от Петра Хартлиб

Чели сте романтични книги за малки книжарнички и магията, която се носи между отрупаните рафтове. Но едва ли знаете как се създава и обгрижва една книжарница – със сигурност не чрез вълшебства, а с усилен труд и любов към този прекрасен занаят. Петра Хартлиб и семейството ѝ живеят в и над малка книжарница във Виена. Преди много години тя я е купила почти случайно и е избрала да промени из основи живота си. След десетилетия борба с кредити, ремонти, конкуренти и Amazon Петра смело може да каже, че е успешен предприемач. Има собствена книжарница. Трудила се е за нея всеки ден, пропускала е безброй празници, не помни да е имала спокойна коледна почивка. Но пък всяка жертва си е заслужавала.

 

Neveroyatnite priklyucheniya na kavaliar i kley michael chabon„Невероятните приключения на Кавалиър и Клей“ от Майкъл Шейбон

Джо Кавалиър, млад евреин със силно сценично присъствие, обучен в класическото магическо изкуство на безсмъртния Хари Худини да се изплъзва от всякакви капани, току-що е успял след фантастични приключения да избяга от окупираната от нацисти Прага и е пристигнал в Ню Йорк. Неговият братовчед Сами Клей, живеещ в Бруклин, си търси партньор в измислянето на герои, истории и илюстрации за новата хитова вълна в Америка – комиксите. Двамата се оказват перфектните партньори в рисуването и разказването на истории и се отправят на незабравимо приключение, което ги отвежда дълбоко в сърцето на Манхатън и на набиращата все по-голяма скорост рекламна индустрия, тласкани неизменно напред от добрата стара американска амбиция.

 

„Полунощ в книжарница „Блестящи идеи“ от Матю Дж. Съливан

Kнижарница „Блестящи идеи” се помещава в бивша фабрика за електрически крушки и е място за срещи на чудати книжари и още по-чудати клиенти, които бягат от мрачните си тайни сред книгите. Един ден всички са разтърсени, защото Джоуи – най-младият и мълчалив посетител, се самоубива посред нощ именно в „Блестящи идеи”. Изненадващо Лидия – любимата му книжарка, наследява  скромните притежания на младежа – книги, обезобразени по обезпокоителен и необясним начин. Дали Джоуи е закодирал тайни послания в тях и защо? Стъпка по стъпка Лидия започва да навлиза не само в най-тъмните кътчета от живота на момчето, но и да си задава въпроси за своето собствено минало.

 

„Превъзходство“ от Уил Лавендър

Гениален професор по литература е осъден за две убийства. Чрез телевизионен мост от затвора той преподава на студенти от малък колеж във Върмонт противоречив курс по разгадаване на литературни мистерии. Чрез хитри манипулации се опитва да накара двамата си най-будни ученици да открият самоличността на мистериозен писател и едновременно с това да докажат, че не е извършил убийствата, заради които е в затвора. Студентите се събират отново след петнайсет години, когато някой започва да ги избива един по един. Всички се оказват замесени в интелектуална игра, която започва безобидно, но завършва с трупове.

 

„Читателите от „Броукън Уил“ от Катерина Бивалд

Всичко започва с кореспонденцията между шведката Сара и американката от Броукън Уийл – Ейми. Две години след като си обменят книги, писма и размисли за литературата и живота, Сара решава да посети Ейми. Но когато пристига, тя разбира, че приятелката ѝ вече я няма. Объркана, Сара се озовава съвсем сама в провинциалното градче. Ексцентрични и своенравни, местните жители ѝ помагат да отвори книжарничка, заредена с книгите на Ейми. Покрай книжарничката градът се събужда за нов живот, създават се нови и неочаквани приятелства, възраждат се отдавна забравени страсти. Постепенно жителите на Броукън Уийл се отдават на непознато досега изкушение – книгите. А Сара осъзнава, че освен литература, в живота има и други неща.

 

„Хартиеното момиче“ от Гийом Мюсо

„Този роман не беше като другите. Историята, която той разказваше, се беше родила в главата на един юноша, травматизиран от драмата, преживявана от неговата приятелка от детинство. Години по-късно, когато неговият автор на свой ред беше притиснат от собствените си демони, книгата беше изтласкала в действителния живот един от своите персонажи, за да му се притече на помощ. Може би бях едва в средата на моя живот, но вече знаех, че никога повече нямаше да срещна момиче като Били, което само за няколко седмици ме беше накарало да повярвам в невероятното и ми беше позволило да напусна опасната страна, в която реките извират от отчаянието и се вливат в пропастите на страданието.“