fb
Ревюта

„Думи в тъмносиньо“ – класическа тийн любовна история

2 мин.

Главният герой Хенри Джоунс току-що е завършил гимназия, живее в Грейсланд, Австралия и работи в семейната книжарница за книги втора ръка „Зовящи книги“. Най-очарователното кътче в нея е Библиотеката за писма – отдел с книги, които не са за продан. Клиентите могат да ги четат, но без да ги отнасят у дома. Могат да ограждат любими думи и изрази по страниците им, да пишат бележки в полетата или да оставят в тях писма до други четящи, които биха отгърнали точно тази книга.

Рейчъл Суийти е най-добрата приятелка на Хенри – вярно влюбена в него от години, но нищо неподозиращият Хенри преследва красивата, капризна Ейми, с която непрекъснато се събират и разделят. Рейчъл напуска града, скривайки любовното си признание до Хенри в любимата му книга в Библиотеката за писма, което обаче не стига до него. Отношенията им застиват за години. След поредната раздяла (този път окончателна) между Хенри и Ейми, Рейчъл се появява отново и започва работа в книжарницата. Междувременно тя е преживяла огромна загуба – нелепата смърт на брат й Кал.

„Думи в тъмносиньо“ (изд. „Orange Books“) ме примами с това, че голяма част от действието се развива в книжарницата. „Зовящи книги“ е описана толкова уютно, колкото в повечето истории и филми за книжарници, които неспасяемите книжни плъхове жадно сме поглъщали (и ще продължаваме да поглъщаме). Освен това, поради тематиката си, романът съдържа препратки към най-различни заглавия, които звучат любопитно и могат да отведат читателя към интересни „книжни“ открития.

Автор: Яна Кръстева

„Думи в тъмносиньо“ е номинирана в категория „Майстори“ на наградата „Бисерче вълшебно“ 2018. Цялото ревю за нея можете да прочетете в сайта „Детски книги“.

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!

[ + ]