fb
10, които...Специални

3+ креативни съвета за излъчване на живо за автори

3 мин.

Докато всички се стараем да не излизаме от домовете си и ни липсват книжните събития, много автори и издатели започнаха да се включват на живо във Facebook, YouTube и Instagram, за да продължат да общуват с читателите си. Facebook публиква списък със съвети за по-добро излъчване на живо, подходящи за автори (и други творци). Екипът на „Аз чета“ също ви насърчава да останете у дома с кампанията #ВкъщиСъмИЧета.

 

Съвети за видео на живо с въпроси и отговори

 • Докато чакате въпроси, представете темата, която искате да обсъдите. Ако ще говорите за новата ви книга, започнете като прочетете кратък откъс от нея.
 • Прочетете на глас въпроса и името на човека, който го е задал преди да отговорите.
 • Предупредете хората, които ви гледат , когато смятате да отговорите на два последни въпроса, за да знаят, че видеото е към своя край.
 • Обмислете възможността да правите редовни такива видеа на живо, за да създадете навик у аудиторията си.
 • Използвайте всички социални мрежи, за да попитате предварително за въпроси или теми, които да обсъдите.
 • Използвайте визуални помощни средства като бяла дъска или карта, когато отговаряте на въпросите, които може да получите.
 • Изберете любимия си въпрос и изпратете на фена, който ви го е задал, подписано копие на ваша книга.
 • Видео на живо с въпроси и отговори може да бъде направено с телефона ви навсякъде.

Съвети за читателски клуб на живо

 • Давайте достатъчно време на почитателите си да прочетат книгата.
 • Прочетете откъс и споделете мнението си с общността, която сте създали.
 • Не забравяйте да попитате за мнението и на останалите членове на читателския клуб.

Още креативни идеи

Обиколка на живо: Направете видео на живо, като покажете на почитателите си библиотеката си, офиса, любимите си места, където пишете, или място, което е описано в някоя от книгите ви или е вдъхновило такова.

Зад Instagram: Разкажете историите зад любимите и най-популярните ви снимки.

Голямата новина: Използвайте видеа на живо, за да съобщите новите неща около живота, работата си или нещо друго, за което се вълнувате.

Ексклузивен достъп: Ако имате специален достъп до определени места или събития, може да използвате видео на живо, за да вземете почитателите със себе си.

Изяви в медиите: Осигурете перспектива зад кулисите на всички медийни изяви, които правите.

Видео на живо с гост: Има ли човек, който е повлиял на писането ви? Организирайте разговори с приятели, членове на семейството или други публични личности и позволете на аудиторията да задава въпроси.

Запознайте се с домашния ми любимец: Позволете на хората да видят и да взаимодействат с животните, които са близо до сърцето ви.

Предизвикателство за аудиторията: Направете викторина или дайте възможност на почитателите си да ви разкажат за техните любими книги.

Процес на писане: Покажете на хората процеса си на писане, като обясните как следите различните герои и сюжетни линии. Дори може да им дадете възможност да ви предложат имена за героите или да се опитате да напишете нещо с тяхна помощ.

Отвъд книгите: Покажете им скритите си таланти. Може би сте невероятен пекар или фантастичен тенисист. Покажете на последователите си другите страни на вашия живот.

“Аз чета” осигурява платформа за авторите, които искат да представят своите книги в онлайн разговор с нас. За целта ще записваме разговорите и ще ги споделяме с вас през сайта и Facebook страницата на “Аз чета”.

Издателствата и авторите, които проявяват интерес, могат да кандидатстват с предложение за онлайн разговор – с имейл на editors@azcheta.com.

Снимки: Freepilk

[ + ]