fb
НовиниОт издателствата

4 книжни истории от книгата на 44-тия президент на САЩ

7 мин.
Advertorial

Един друг поглед към „Обетована земя“ на Барак Обама

„Обетована земя“ (изд. „Софтпрес“) – първият том от мемоарите на Барак Обама – е личен разказ за пътя на едно момче с идеали до Белия дом; исторически документ за първия мандат на 44-тия американски президент; преглед на процесите, диктували хода на света в период на финансови кризи, военни конфликти и екологични катастрофи; вдъхновение за онези, които вярват, че има какво да дадат. Тук разлистваме „Обетована земя“, за да открием в нея книгите. Защото те често казват много за всеки човек, особено в случаите, в които този човек е писател, политик и общественик като Барак Обама.

1. Книгите като убежище

„Обетована земя“ е хронологично подредена и започва от решението на Обама да се кандидатира на избираема длъжност, като за кратко пренася читателя в детството и младежките години на Барак, за да обясни защо и как се стига дотук. 

Израснал като дете от смесен брак, различен и от белите, и от тъмнокожите си приятели, Бар (както го нарича семейството му) не крие, че често се чувствал като „комбинация от зле сглобени части, нещо като птицечовка или въображаем звяр, попаднал в несигурен хабитат, без да знае истинското си място“. Намира убежище в книгите благодарение на майка си, която му насажда навика да чете още от ранното детство.

Нейното решение всеки път, когато се оплаквах, че ми е скучно, когато нямаше пари да ме изпрати в училището за чужденци в Индонезия или когато трябваше да ме вземе в службата си, защото нямаше детегледачка.

– Вземи да прочетеш някоя книга – казваше ми. – После ела и ми разкажи какво си научил.

2. Книгите като инструмент за формиране на мироглед

Години по-късно, вече като ученик, който се интересува повече от баскетбол и купони, Барак преоткрива страстта си към книгите на една гаражна разпродажба. Взема всичко, което събужда вниманието му, и започва да чете безразборно – Ралф Елисън и Лангстън Хюз, Робърт Пен Уорън и Достоевски, Д. Х. Лорънс и Ралф Уолдо Емерсън. Дори да има автори или отделни текстове, които не разбира докрай, просто ги събира в ума си със съзнанието, че някой ден ще му потрябват. 

В колежа продължава да поглъща книга след книга, макар да признава, че интелектуалното му любопитство през първите години там до голяма степен съвпада с интереса му към различни момичета.

Маркс и Маркузе, за да има за какво да си говоря с дългокраката социалистка, живееща в моето общежитие; Фанoн и Гуендолин Брукс заради нежната социоложка, която не ми обръщаше никакво внимание…

Четенето не се оказва особено успешна стратегия за впечатляване на противоположния пол, но има друг ефект – помага Барак постепенно да сформира своя мироглед и го води към началото на това, което сам нарича „политическото ми пробуждане“.

Именно по това време Обама намира своето вдъхновение в текстовете от и за личности, които се превръщат в пример за целия му политически живот – Ганди, Лех Валенса, Мандела, д-р Кинг, Джон Луис, Даян Неш. И се докосва до автори политици, които след години ще срещне като президент – като в случая с Вацлав Хавел, чиито есета чете като студент.

3. Книгите като вълшебни бобчета

„Мога да напиша друга книга, ще продам голям тираж и това ще покрие допълнителните разходи“ – това е отговорът на Барак, когато съпругата му Мишел с основание се противопоставя на желанието му да се кандидатира за Сената, не на последно място поради факта, че това сериозно ще застраши семейния бюджет. Разбира се, за Мишел – както и за повечето хора – ненаписаната книга звучи като всичко друго, но не и добър финансов план. 

– С други думи – каза тя, – имаш вълшебни бобени зърна в джоба си. Това ли искаш да ми кажеш? Имаш вълшебни бобени зърна, ще ги посееш и за една нощ ще израсте огромно бобено растение чак до небето, ти ще се качиш по него, ще убиеш великана, който живее в облаците, и ще донесеш у дома гъската, която снася златни яйца. Това ли е?

Оказва се, че е точно това. Барак повежда дълга и изтощителна кампания преди общите избори, а после идва знаменитата реч пред Националния конгрес на Демократическата партия от 2004 г., която преобръща всичко – изстрелва Обама във фокуса на медийния интерес, привлича милиони поддръжници и събужда искрата на идеята, че може би един ден той ще е президент на САЩ. 

Вечерта преди клетвата на Барак като сенатор, той получава обаждане от издателите си с предложение за договор за нова книга и огромен аванс.

Тя (Мишел) ме погледна и смаяно поклати глава.

– Не мога да повярвам, че наистина направи всичко това. Кампанията. Книгата. Всичко.

Кимнах и я целунах по челото.

– Вълшебни бобчета, скъпа. Вълшебни бобчета.

4. Книгата като начин на писане

 „Обетована земя“ е толкова откровена и картинна, че читателят е в състояние детайлно да си представи всеки по-важен момент от описаните събития.  Включително самият процес на създаване на книгата. Обама е „старомоден писател“ – от онези, които пишат първата си чернова на ръка. Вярва, че компютърът придава на текста „твърде лъскав вид и замаскира недооформените мисли като завършени“, и затова предпочита първо да оформи идеите на хартия и при прехвърлянето им на файл да направи първите редакции.

Въпреки внимателно изградения в съзнанието му план текстът го изненадва – от планираните общо около 500 страници книгата се разраства до два тома, само първият от които доближава 800 страници. 

С болка осъзнавам, че някой по-талантлив в писането би могъл да разкаже същата история на много по-малко страници (все пак личният ми кабинет в Белия дом се намираше точно до Спалнята на Линкълн, където в стъклена витрина се пази подписано копие на Гетисбъргската реч, състояща се само от 272 думи).

Но именно заради всеобхватността си текстът не само успява да опише събитията, а и да представи контекста около тях без бележки под линия („мразя бележките под линия“ – пише Барак) и да сподели детайли, запечатали управлението на 44-тия президент на САЩ така, както медиите никога не биха могли. И това е само една от причините за главозамайващия успех на „Обетована земя“ (с рекордни продажби от 1,7 милиона за първата седмица в САЩ и Канада) и за нетърпението, с което светът очаква Том 2.

Използвайте промокод azcheta20 за 20% отстъпка от коричната цена на книгите на „Софтпрес“ при пазарене в сайта на издателството. Кодът не важи за заглавия, които вече са в промоция.

[ + ]