fb
10, които...Специални

5 нови книги, които Бил Гейтс препоръчва да прочетете това лято

4 мин.

И тази година милиардерът, технологичен гений и също толкова страстен читател Бил Гейтс публикува традиционния си списък със стойностни книги, на които препоръчва да обърнем внимание през лятото. Вижте какво споделя той в Goodreads за тазгодишния си подбор:

Винаги обичам да си приготвям купчина книги, които да взема със себе си, когато отивам на почивка. Доста често нося повече, отколкото изобщо е възможно да прочета по време на пътешествието. Философията ми е, че предпочитам да имам прекалено много за четене през ваканцията, откокото твърде малко.

Ако сте като мен, вероятно започвате да се замисляте какво да включите в летния си списък с четива тази година – не мога да ви препоръчам достатъчно горещо книгите, изредени по-долу.

Никоя от тях не може да бъде наречена леко четиво. Всички, с изключение на една, засягат идеята за разрива, но не в смисъла, който хората в сферата на технологиите обикновено визират. Наскоро открих, че ме привличат книги за политическите и социални разриви (това дори е заглавието на една от тях), независимо дали става дума за Съветския съюз след Болшевишката революция, Съединените щати в период на война, или глобалното преосмисляне на икономическата ни система.

Ако търсите някое заглавие, което клони повече към типичното лятно четиво, препоръчвам The Rosie Result от Греъм Симсиън. (Ако не сте чели двете части от трилогията за Роузи, лятната почивка е перфектното време да ги започнете!). Също така не мога да устоя на изкушението да включа новата книга на Мелинда (Гейтс – бел. ред.) „Няма връщане назад“ (изд. „Обсидиан“). Знам, че съм пристрастен, но това е една от най-добрите книги, които прочетох през настоящата година.

Ето го и пълния ми летен списък:

 

Upheaval: Turning Points for Nations in Crisis от Джаред Даймънд

Голям почитател съм на всичко, което Джаред е написал, и последната му книга не прави изключение. Тя изследва как реагират обществата в кризисни моменти. Джаред използва поредица от удивителни казуси, за да покаже как нациите се справят с екзистенциални предизвикателства като гражданска война, чуждестранни заплахи или всеобщи бедствия. Звучи малко депресиращо, но завърших книгата с дори по-оптимистична нагласа относно способността ни да разрешаваме проблеми, отколкото когато я започнах.

 

Nine Pints: A Journey Through the Money, Medicine, and Mysteries of Blood от Роуз Джордж

Ако се гнусите от кръв, тази книга вероятно не е за вас. Ако обаче сте като мен и я намирате за пленителна, ще се насладите на труда на един британски журналист, който е лично обвързан с темата. Голям почитател съм на четива, които истински задълбават в даден въпрос, така че Nine Pints (заглавието „Девет пинти“ е препратка към количеството кръв, съдържащо се в тялото на средностатистическия възрасетн човек) уцели точно в десетката за мен. Пълна е с изключително интересни факти, които ще ви накарат да оцените кръвта по нов начин.

 

„Един аристократ в Москва“ от Еймър Тауълс

Струваше ми се, че всеки, когото познавам, е чел тази книга. Най-накрая и аз се присъединх към клуба, когато моят шурей ми изпрати копие, и се радвам, че го направи. Романът на Тауълс за граф, осъден на доживотен домашен арест в московски хотел, е забавен, остроумен и изненадващо приповдигнат. Дори и да не обичате да четете за Русия толкова, колкото мен (чел съм всичко, написано от Достоевски), „Един аристократ в Москва“ е удивителна история, която би се харесала на всекиго.

 

 

Presidents of War: The Epic Story, from 1807 to Modern Times от Майкъл Р. Бешлос

Интересът ми към всички аспекти на Виетнамската война е основната причина да реша да прочета тази книга. Когато я приключих, вече бях научил много не само за Виетнам, но и за близо осем други значими конфликта, в които САЩ са били замесени от края на XIX век до 70-те години на XX век. Широкият спектър, който Бешлос обваща, прокарва пряк път към усвояването на важни уроци за президентската власт и лидерството.

 

 

The Future of Capitalism: Facing the New Anxieties от Пол Колие

Последната книга на Колие провокира размисъл с изследването си на една тема, която в момента назрява в умовете на много хора. Макар да не съм съгласен с всичко, което той пише – мисля, че анализът му на проблема е по-добър от предложените решения, – опитът му в сферата на икономиката на развитието му осигурява интелигентна перспектива относно това накъде се е запътил капитализмът.

 

 

Не пропускайте и това видео, в което Бил Гейтс разказва за летните си препоръки:

Превод: Габриела Кожухарова

Снимка на публикацията: Goodreads