fb
10, които...Специални

5 романа, които ще ви потопят в света на виното

4 мин.

Обикновено свързваме хубавото вино с любовта и насладата от живота. Точно това ни предлагат книгите, в които то е главен герой. Драматичните романи за пътешествия, вкусна храна и себеоткриване, придружени от красотите на френските и италианските провинции, са сред предпочитаните ни четива на празници като днешния. Специално за Деня на книгите и виното ви предлагаме няколко такива изкусителни заглавия.

А коя е вашата любима винена история? Споделете ни в коментар :)

 

1. „Бургундските дневници” от Ан Ма

Неслучайно започваме със съвсем пресния роман на Ан Ма – в тази история за любов виното се лее от всяка страница и обединява цели поколения. Романът ще допадне на всички ценители на красивото писане, които копнеят да се пренесат във Франция, да приключенстват, да разбулват стари семейни тайни и, разбира се, да се насладят на описанията на един от регионите, в които се отглежда най-висококачествените сортове на напитката на боговете. Историческият привкус на сюжета е бонус за любознателните читатели, които обичат да съчетават чашата вино с пътешествия в миналото.

 

2. „Вино от глухарчета“ от Рей Бредбъри 

Класиката на американския майстор на словото Рей Бредбъри ни пренася в едно незабравимо лято, в което всичко е вълшебно – така, както може да бъде само в детството. Подобно на уханната напитка, тази история ще ви стопли и ще изпълни сетивата ви с ароматите и мечтите на идиличното минало, покорили толкова много читатели по цял свят. Неслучайно „Вино от глухарчета“ е най-обичаният роман на Бредбъри, който – съгласете се – е оставил след себе си предостатъчно творби, в които е лесно да се влюбиш.

 

 

3. „Добра година“ от Питър Мейл 

Питър Мейл може и да ни напусна в началото на тази година, но прекрасните му истории за Прованс завинаги са се загнездили в сърцата ни. Култовата му творба „Добра година“ разказва за любовта към виното, към земята, към корените, към малките неща в живота, към всекидневните радости, към природата. Това е книга за откриването на дома, на смисъла, на способността да живееш с по-малко, но много по-щастливо. Един много поучителен роман кое е наистина важното за всеки от нас. Няма как да не споменем, че именно по него е заснет великолепният филм с Ръсел Кроу и любимката ни Марион Котияр.

 

4. „Къпиново вино“ от Джоан Харис 

Романтичната история с носталгичен привкус ни отвежда във френската провинция, където писателят Джей Макинтош търси себе си и вдъхновението с помощта на домашно вино от стар приятел, спомени за миналото, красива и мистериозна жена и малко магия. Джоан Харис е добре позната с вкусния си роман „Шоколад“, а с „Къпиново вино“ доказва, че може да пише еднакво добре и за по-силните напитки. Омайният й стил по нищо не отстъпва на божественото вино, за което разказва.

 

 

5. „Майсторът на вино“ от Ноа Гордън 

Роман за страст, тежък труд и желание да успееш на всяка цена. Действието ни пренася в Каталуния през втората половина на ХІХ век – епоха, в която се раждат някои от най-големите винопроизводители. Това е история за истинската любов, тази, която обсебва целия ти живот и те кара да зарежеш всичко останало – именно страстта към правенето на хубаво вино. И всичко това на фона на политически размирици, преследване от полицията, гонитби и страх за оцеляване.

 

 

„Wine Folly. Вашият пътеводител в света на виното“ от Маделин Пукет и Джъстин Хамак

Добавяме и едно бонус предложение специално за върлите ценители на виното. „Пътеводителят в света на виното“ не е роман, а изключително изпипана и изчерпателна енциклопедия, която ще ви преведе през важните факти за виното, ще ви разходи из картата на винените региони по света, ще ви разкрие тънкостите на дегустацията му и ще ви сподели тайните на съчетаването му с различни видове храна (и с книги). Крайната цел на изданието обаче е да научи читателите как да извличат максимално удоволствие от пиенето на божествената напитка – благородна мисия, която подкрепяме от сърце и душа.

 

Можете да вземете всяка от тези книги с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!