fb
Ревюта

Възможно ли е да постигнеш цел за пет секунди? Питай Мел Робинс!

3 мин.

Какво ще си помислиш, ако някой ти каже, че само за пет секунди можеш да победиш колебанията си, да придобиеш смелост и да промениш живота си? Ще го вземеш ли за шарлатанин, който ти обещава невъзможни неща?

Подобна мисъл мина и през моята глава в първия момент, в който чух заглавието на „5-секундното правило“ (изд. „Софтпрес“) от Мел Робинс. Мел е писателка и консултантка по бизнес и личностно развитие, а книгата е бестселър, преведен на над 27 езика. Според анотацията на задната корица, тя се позовава на науката за навиците – което правя и аз в работата си – и това ме убеди да ѝ дам шанс.

Изданието се фокусира по добър начин върху една тема: разглежда максимално подробно мига, в който след всички избори, решения, набелязване на цели и колебания трябва да пристъпим към действие. Става дума точно за онези секунди, през които или вършим това, което сме намислили, или се разколебаваме и се отказваме.

Простата техника на петте секунди, или така нареченото от авторката „5-секундно правило“, помага да преодолеем колебанието в момента на действие и да не слушаме вътрешния си глас, когато той се опитва да ни убеди защо не трябва да правим нещо важно за нас, което ни притеснява и плаши (а почти всяка новост е такава и колкото по-важна е, толкова по-трудно е да се наканим и толкова по-лесно да се откажем точно когато трябва да се мобилизираме). Авторката разяснява, че този глас всъщност изразява страха ни, а аргументите, които се мъчи да ни представи, в повечето случаи само ни пречат да действаме.

Мел Робинс (снимка: Melrobbins.com)

Мел открива правилото случайно, в труден период от живота си, през който въпреки всички неуспехи е трябвало да се застави да направи нещо, за да реши проблемите си. В първата част от книгата тя разказва какво точно представлява въпросното правило и защо действа, като наистина привежда убедителни научни доказателства в своя подкрепа. Втората част пък описва възможно най-подробно как да започнеш да се възползваш от правилото, а последните три са пълни с конкретни примери на приложението му в почти всяка област на живота: здраве, продуктивност, начин на мислене, връзки с другите…

Книгата е пълна и с реални истории на хора, които са използвали техниката и са постигнали сериозни промени в живота си благодарение на нея. Признавам си, че на моменти разказите ми дойдоха малко повече като количество, но все пак ми беше интересно да прочета и тях, за да разбера как другите прилагат наученото на практика.

Лекият стил на писане и добрият превод правят „5-секундното правило“ много приятно четиво, което въздейства както на разума, така и на чувствата. Ето защо, независимо дали имаш нужда от доза мотивация, или от сериозна обосновка на прочетеното, ще ги намериш. Ще ми бъде доста трудно да споделя повече конкретика, без да ти разваля удоволствието, затова ще кажа само, че и аз изпробвах съветите в книгата върху себе си и мога да потвърдя, че действат, точно както са описани.

Накрая ще те оставя с един от любимите ми цитати:

Започни, преди да си готов. Не се подготвяй, започни.

Това може да важи и за прочитането на тази книга. Твой ред е. :)

Можете да вземете книгата с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!